Remiantis dabartiniu vyriausybės planu, siekiama atitolinti protrūkio piką iki to laiko, kai sušils orai, kad būtų sušvelnintas smūgis sveikatos apsaugos tarnybai. Tuo metu simptomus pajutusiems žmonėms patariama savaitę izoliuotis.

Vyriausybei patarinėjantys sveikatos apsaugos pareigūnai sako, kad, jei drastiškų priemonių būtų imtasi pernelyg anksti, jų poveikis būtų ribotas, be to, gyventojai būtų išvarginti dar nepasiekus krizės piko.

Didžiosios Britanijos kovos su koronavirusu būdo pagrindimą moksliniu ir visuomenės sveikatos aspektais pateikia „Reuters“.


Piko atidėjimas ir sumažinimas

„Norima apsaugoti žmones pavojingiausiu laikotarpiu“, – sako vyriausiasis Didžiosios Britanijos vyriausybės patarėjas mokslo klausimais Patrickas Vallance‘as.

Pasak jo, Didžioji Britanija nori „atidėti ir sumažinti piką“, kad padėtų sveikatos apsaugos sistemai išvengti apkrovų ir kad pavyktų nukelti piką į vasaros laikotarpį, kai sveikatos priežiūros tarnybos yra menkiau apkrautos.

Mokslo ir medicinos ekspertai teigia besilaikantys „pakopinio“ požiūrio: neketinama taikyti griežtesnių priemonių, kol užsikrėtimo lygis „žymiai“ nepakils, o tai neturėtų nutikti „anksčiau nei po kelių savaičių“.

Jų tvirtinimu, dėl mokslinių kovos su virusu aspektų tarptautiniu mastu „iš esmės sutariama“, tačiau šalys imsis skirtingų priemonių, kad sustabdytų koronaviruso plitimą.

Esminis dalykas – tinkamas laikas

Nėra prasmės tokiu ankstyvu etapu izoliuoti visų gyventojų, nes užsikrėtusių per mažai, žmonės pavargs sėdėti namuose, ilgas izoliacijos laikotarpis gali paskatinti vienišumą, aiškina mokslininkai.

Šiuo metu Didžiosios Britanijos vyriausybė nurodo žmonėms pasilikti namuose septynias dienas ir savarankiškai izoliuotis, jei jiems pasireiškia koronaviruso simptomų.

Dabar uždaryti mokyklas nebūtų logiškas žingsnis, nes jos būtų uždarytos tris ar keturis mėnesius, daugelis vaikų per tokį ilgą laikotarpį išgyventų socialinį atsiribojimą, o tėvai, įskaitant dirbančius sveikatos apsaugos sistemoje, būtų priversti apleisti darbus.

Iš esmės griežtesnės izoliacijos priemonės bus reikalingos, tačiau dar ne dabar.

„Mums nereikia imtis griežtų izoliacijos priemonių, kol tikrai nėra būtina, kad žmonės galėtų išlaikyti energiją ir entuziazmą, jog išgyventų tikrai nelengvą laikotarpį“, – sako vyriausiasis sveikatos apsaugos pareigūnas Chrisas Whitty.

Visų pagyvenusių žmonių izoliacija taip anksti nėra logiška, teigia vyriausybės patarėjai mokslo klausimais.

„Nurodymui senyvo amžiaus žmonėms pasilikti namuose įgyvendinti reikia numatyti patį tinkamiausią laiką, kad jis sutaptų su tuo laikotarpiu, kai epidemija pasiekia piką. Tai viena iš priežasčių, kodėl dabar dar nesiimame šios drakoniškos priemonės“, – sakė B. Johnsonas.

Jokio mosavimo rimbu

Gyventojų izoliavimas virusą laikinai nuslopintų, tačiau paskui jis vis vien ir vėl pasklistų, ir visa sveikatos krizė pasikartotų.

„Jeigu visiškai viską uždarytume keturiems mėnesiams ar ilgiau, tai, ko gero, nuslopintų šį virusą. Visi įrodymai, gauti remiantis ankstesnių epidemijų eiga, leidžia spręsti, kad po izoliacijos laikotarpio virusas sugrįžta“, – teigia P. Vallance‘as.

Pažeidžiamų grupių apsauga

Liga pasireiškia nesudėtingu virusiniu susirgimu, kuris trunka penkias dienas, šiuo laikotarpiu labai didelė tikimybė, kad sergantysis gali užkrėsti kitus. Paskui nedidelė susirgusiųjų dalis patiria antrą ligos fazę, kai pasireiškia imuninės sistemos atsakas. Tai sukelia pavojų. Didžiausias pavojus gresia senyviems ir sergantiems žmonėms.

Grupinis imunitetas

Britų mokslininkai nemano, kad šiuo etapu virusas galėtų būti sunaikintas, – nuslopinus jis sugrįžtų.

„Manome, jog šis virusas, ko gero, bus iš tų, kurie kasmet sugrįžta, – jis taps sezoniniu, o žmonės jam įgis grupinį imunitetą. Tai bus svarbus šio viruso sukontroliavimo ilguoju laikotarpiu aspektas. Tam, kad susiformuotų grupinis imunitetas, reikia, jog persirgtų 60 proc. populiacijos“, – tvirtina P. Vallance‘as.

JK užsikrėtusiųjų koronavirusu per parą padaugėjo penktadaliu, mirčių – iki 35

Jungtinės Karalystės sveikatos ir socialinių reikalų ministerija pranešė, jog naujuoju koronavirusu užsikrėtusiųjų šalyje per parą padaugėjo nuo 232 iki 1372 žmonių, o mirčių dėl COVID-19 ligos skaičius išaugo nuo 21 iki 35.

Skelbiama, jog dėl naujo tipo koronavirusinės infekcijos jau patikrinta 40,3 tūkst. žmonių, iš jų beveik 39 tūkst. tyrimų atsakymai buvo neigiami.

Per pastarąsias dvi paras mirčių dėl COVID-19 Jungtinėje Karalystėje skaičius išaugo triskart.

Pirmasis JK užsikrėtimo SARS-CoV-2 virusu atvejis patvirtintas sausio 31-ąją.

Londonas pripažįsta, jog šios infekcijos plitimo šalyje oficialūs duomenys gali neatspindėti tikrosios padėties. Vyriausybės mokslinis patarėjas Patrickas Vallance'as anksčiau praėjusią savaitę pareiškė, jog SARS-CoV-2 jau gali būti „pasigavę“ nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. šalies gyventojų.

JK sveikatos sekretorius Mattas Hancockas sekmadienį išsakė vyriausybės raginimą vyresniems nei 70 metų šalies gyventojams izoliuotis iki keturių mėnesių laikotarpiui.

Pasak M. Hancocko, šis raginimas būtų skirtas būtent vyresnio amžiaus žmonėms, nes šie patenka į didžiausią rizikos grupę.

BBC žurnalistams M. Hancockas tikino, kad šie nutarimai dar neįsigaliojo, tačiau, kai jie bus priimti, užtikrins tvarką ilgą laiką.

Visgi drastiškesnio visuomenės gyvenimo reguliavimo bus imtasi tik tada, kai infekcijų skaičius smarkiai išaugs. To tikėtina sulaukti po kelių savaičių, kai koronaviruso plitimas bus pasiekęs piką. Sprendimą kol kas nesiimti tokių reguliavimo priemonių, kokių suskubo griebtis kitos šalys, vietos valdžia grindė tuo, kad taip siekiama sušvelninti patį koronaviruso infekcijos bumą, galintį šalyje būti po kelių savaičių.

Teigiama, kad šiuo metu derinami būdai, kaip užtikrinti medicininės įrangos prieinamumą, tariamasi su gamintojais, kad artimiausiu metu būtų pagamintos reikalingos medicininės priemonės. Valdžia tikina, vos prireikus ketinanti paversti viešbučius laikinomis ligoninėmis.

Tiesa, Škotijos vyriausybė tokių priemonių nežada imtis. Valdžia neketina izoliuoti pagyvenusių žmonių, o, kaip teigia oficialūs šaltiniai, paprašys jų kaip įmanoma labiau vengti socialinių kontaktų.

Sulaukia kritikos

Jungtinės Karalystės premjeras B. Johnsonas, sulaukęs kritikos dėl savo atsargios pozicijos reaguojant į naujojo koronaviruso protrūkį, ruošiasi peržiūrėti saugumo priemones ir uždrausti didelius masinius renginius, šeštadienį informavo šaltiniai iš vyriausybės.

Skubų teisės aktą planuojama šią savaitę priimti parlamente, o toks draudimas įsigaliotų nuo kito savaitgalio.

Pagal planuojamą įstatymą būtų uždrausti tokie renginiai kaip birželį rengiami Vimbldono teniso turnyras ir Glastonberio muzikos festivalis, taip pat didelės žirgų lenktynės.

Nemažai renginių, įskaitant „Premier“ lygos futbolo varžybas, Londono maratoną ir gegužę turėjusius vykti vietos valdžios rinkimus, jau buvo atšaukti arba atidėti.

Karalienė Elizabeth II atidėjo šią savaitę planuotus savo įsipareigojimus „atsargumo sumetimais“, pranešė Bakingamo rūmai.

Monarchės vyriausiasis sūnus princas Charlesas atidėjo šią savaitę turėjusią prasidėti kelionę į Bosniją, Kiprą ir Jordaniją.

B. Johnsonas sulaukia vis daugiau spaudimo sekti kitų Europos šalių lyderių pavyzdžiu ir atšaukti didelius renginius, tačiau britų premjeras yra sakęs, kad jo vyriausybė tokių priemonių imsis tik tada, kai gaus atitinkamas sveikatos pareigūnų rekomendacijas.

Sveikatos ekspertai šeštadienį pareikalavo, kad jų kolegos patartų vyriausybei „skubiai ir atvirai dalytis moksliniais įrodymais, duomenimis ir modeliais“, kuriais remiantis priimami sprendimai.

„Skaidrumas yra būtinas atgauti mokslininkų bendruomenės, sveikatos apsaugos bendruomenės ir visuomenės supratingumą, bendradarbiavimą ir pasitikėjimą“, – sakoma sveikatos ekspertų laiške, kurį šeštadienį paskelbė leidinys „The Times“.