„Europa tokios dramatiškos krizės neregėjo nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Šiandien Europos Sąjunga imasi priemonių. Neabejojome, kad ji to imsis“, – sakė D. Sassoli, Europos Komisijai anksčiau penktadienį paskelbus virtinę priemonių, turinčių padėti stabdyti koronaviruso plitimą ir mažinti šios krizės ekonominius padarinius.

Europos Komisijos parengtas priemonių paketas dėl kovos su koronavirusu yra žingsnis teisinga kryptimi“, – savo vaizdo pranešime pažymėjo EP pirmininkas, prieš savaitę paskelbęs savo savanorišką karantiną po kelionės į Italiją.

Pasak jo, padėtis yra „tokia rimta, kad nė viena atskira Europos vyriausybė negalėtų tikėtis su tuo susitvarkyti pati viena“.

D. Sassoli pažymėjo, kad EK išskirti du pagrindiniai uždaviniai – „gelbėti žmonių gyvybes“ užtikrinant tinkamą medicinos atsaką epidemijos metu ir „gelbėti darbo vietas, įmones, ekonomiką“ nutraukiant griežto taupymo režimą. EP vadovo nuomone, šalys privalo skirti pakankamai lėšų palaikyti darbuotojams, valstybės tarnautojams, verslininkams, įmonėms ir bankams.

Jis pabrėžė, kad be ES narių paskelbtų įsipareigojimų Europos Komisija siūlo skirti šioms priemonėms 37 mlrd. eurų iš Bendrijos biudžeto. Taip pat svarbus leidimas lanksčiai taikyti ES Stabilumo ir augimo pakto nuostatas ir leidimas teikti paramą ūkio sektoriams ir įmonėms.

D. Sassoli paragino Europos Vadovų Tarybą ir EP pritarti Europos Komisijos siūlomas priemones.

„Galiu jus patikinti, kad Parlamentas tai padarys kiek įmanoma anksčiau“, – pažadėjo jis.

„Kad išgelbėtume savo šalis, privalome užtikrinti, kad [vieningoji] Europa funkcionuotų. Ir mums reikės padaryti dar daugiau. Nuo šiandienos esminis žodis Europai yra „solidarumas“. Niekas neliks vienas ir niekas neveiks vienas“, – sakoma D. Sassoli pareiškime.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį pristatė ES medicinos ir ekonomikos nepaprastųjų veiksmų planą, turintį padėti kovoti su koronaviruso infekcijos COVID-19 epidemija.

„Padarysime viską, kas būtina, kad padėtume europiečiams ir Europos ekonomikai“, – per spaudos konferenciją sakė ji.