„Derybos su kolegomis iš Turkijos Ankaroje buvo konstruktyvios. Jų rezultatas leis įgyvendinti visus kovo 5 dieną Maskvoje Rusijos ir Turkijos prezidentų pasiektus susitarimus dėl Idlibo deeskalacijos zonos“, – teigiama Rusijos gynybos ministerijos pranešime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra „Interfax“.

Pasak kariuomenės atstovų, kovo 15 dieną įvyks pirmasis bendras Rusijos ir Turkijos patruliavimas greitkelyje M4.

Žiemos pabaigoje padėtis Idlibo deeskalacijos zonoje stipriai pablogėjo.

Vasario 28 dieną Turkijos institucijos pranešė apie daugiau kaip 30 Turkijos karių žūtį per Sirijos oro antskrydį. Reaguodamos į jį, Turkijos karinės pajėgos puolė Sirijos kariuomenės pozicijas iš oro ir nuo žemės. Kovo 1 dieną Ankara paskelbė, kad Idlibe buvo pradėta operacija „Pavasarinis skydas“.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) kovo 5 dieną Maskvoje derėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Abu prezidentai susitarė dėl paliaubų Idlibe nuo kovo 6 dienos.

Be to, vadovai sutarė dėl šešių kilometrų pločio saugos koridoriaus, einančio į šiaurę, ir šešių kilometrų koridoriaus į pietus nuo greitkelio M4.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas teigė, kad „dėl konkrečių saugumo koridoriaus veikimo parametrų per septynias dienas susitars Rusijos Federacijos gynybos ministerija ir Turkijos Respublika“.

Kovo 10 dieną Idlibo klausimą telefonu aptarė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras (Chulusis Akaras), pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Šią savaitę Ankaroje vyko Rusijos Federacijos ir Turkijos karinių delegacijų derybos.