„Kad išlaisvinčiau visas federalinės vyriausybės galias, oficialiai skelbiu nacionalinę nepaprastąją padėtį“, – pareiškė D. Trumpas, skaitydamas pranešimą prie Baltųjų rūmų.

Jis paragino visas JAV valstijas įkurti nepaprastosios padėties valdymo centrus ir sakė, kad mėginiai dėl koronaviruso bus imami ir tikrinami dideliu mastu, vyriausybei sulaukus kritikos dėl nepakankamo COVID-19 diagnostikos rinkinių kiekio šalyje.

„Kitos aštuonios savaitės yra kritinės, – teigė D. Trumpas. – Galime suprasti ir įveikti šį virusą.“

„Taip pat prašau kiekvienos ligoninės šioje šalyje aktyvuoti nepaprastosios padėties parengties planą, kad visur būtų patenkinti amerikiečių poreikiai“, – sakė prezidentas.

„Panaikinsime ar eliminuosime kiekvieną kliūtį, kad suteiktume mūsų žmonėms rūpestį, kurio jiems reikia ir kuris jiems priklauso. Nebus pagailėta jokių išteklių, visiškai nieko“, – pridūrė D. Trumpas.

Paskelbus nacionalinę nepaprastąją padėtį taip pat bus išplėsti JAV sveikatos apsaugos sekretoriaus įgaliojimai panaikinti virtinę taisyklių, įskaitant telemediciną reglamentuojančias nuostatas, ar leisti ligoninėms pasisamdyti daugiau darbuotojų.

JAV pareigūnai sulaukė kritikos dėl delsimo aprūpinti medicinos įstaigas diagnostikos rinkiniais; sveikatos ekspertų teigimu, tai leido virusui plisti greičiau, nei medikai gali jį nustatyti.

D. Trumpo administracija anksčiau penktadienį pranešė, kad skiria beveik 1,3 mln. dolerių (1,17 mln. eurų) dviem laboratorijoms Kalifornijoje ir Marilande kurti testams, kurie leistų sužinoti rezultatus per maždaug valandą.

Pasaulio sveikatos organizacija pareiškė, esą kol kas neįmanoma prognozuoti, kada daugiau nei 5 000 žmonių pražudžiusi koronaviruso COVID-19 pandemija pasieks piką.

„Neįmanoma pasakyti, kada tai pasieks pasaulinį piką“, – internetinėje spaudos konferencijoje sakė PSO naujai atsiradusių ligų padalinio vadovė Maria Van Kerkhove. Ji taip pat išreiškė viltį, kad „tai bus anksčiau, o ne vėliau“.

Naujojo koronaviruso Covid-19 sukelto susirgimo protrūkis buvo užfiksuotas praėjusių metų gruodžio pabaigoje Kinijos Uhano mieste, kuriame gyvena 12 milijonų žmonių. Pasaulio sveikatos organizacija kovo 11 d. pripažino jį pandemija. Be Kinijos, infekuotųjų rasta daugiau kaip 110-yje šalių.

Pasaulyje užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 134 tūkstančius, daugiau kaip 5 tūkstančiai žmonių mirė.