Prezidentas pranešė, kad surengė konsultacijas su pagrindinių šalies partijų atstovais per telefonferenciją, nes visa Ludovico Orbano vadovaujama laikinoji vyriausybė laikosi karantino po to, kai vienos valdančiosios partijos senatoriui buvo patvirtintas koronavirusas.

Pasak K. Iohanniso, visų partijų pareigūnai jį patikino, kad naujoji L. Orbano vyriausybė bus patvirtinta ir prisaikdinta per rekordiškai trumpą laiką, galbūt net šeštadienį.

Anksčiau penktadienį L. Orbanas per spaudos konferenciją parlamente pranešė, kad laikysis karantino valstybinėje viloje, bet vyriausybė tęs savo darbą, ministrams laikantis karantino namuose ir bendraujant telefonu ir elektroniniu paštu. L. Orbano Nacionalinės liberalų partijos (PNL) lyderiams ir visiems jos senatoriams taip pat nurodyta izoliuotis ir laikytis karantino.

L. Orbano centro dešiniųjų koalicinė vyriausybė neatlaikė balsavimo dėl pasitikėjimo vasario 5 dieną, bet ministrams pavesta toliau laikinai eiti savo pareigas. Prie valdžios vairo koalicija stojo lapkričio mėnesį, pakeitusi korupcijos skandalų užtemdytą socialdemokratų vyriausybę.

Visuotiniai rinkimai šalyje numatyti 2020 metų pabaigoje arba 2021 metų pradžioje, tačiau jie galėtų įvykti ir anksčiau, jeigu ir toliau nepavyktų suformuoti naujos vyriausybės.

Rumunijos prezidentas gali paleisti parlamentą ir sušaukti pirmalaikius rinkimus tik po dviejų nesėkmingų bandymų suformuoti naują vykdomąją valdžią per 60 dienų.