V. Putinas nustebino visuomenę ir šalies isteblišmentą, surengęs retą ir iš anksto neplanuotą pasirodymą parlamente antradienį, kai pritarė paskutinę minutę pateiktam pasiūlymui ateityje neskaičiuoti jo buvusių prezidentavimo kadencijų.

Tai suteiktų jam galimybę dar kartą siekti prezidento posto, kai 2024 metais baigsis ketvirta ir paskutinė jo kadencija Kremliuje.

Anksčiau V. Putinas sakė nesiekiantis keisti įstatymų, kad galėtų likti valdžioje.

Tačiau ketvirtadienį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad V. Putinas pakeitė savo nuomonę dėl „visiškai“ kitų faktorių, tarp kurių yra naujojo koronaviruso plitimas, pasaulio ekonomikos recesijos galimybė ir regioniniai konfliktai.

„Padėtis visame pasaulyje yra mažiau stabili“, – sakė D. Peskovas žurnalistams.

Pasak jo, naujasis koronavirusas „jau dabar turi gana rimtų pasekmių pasaulio ekonomikai ir potencialiai gali turėti daugiau rimtų pasekmių pasaulio ekonomikai“ ateityje.

Kremliaus atstovas taip pat sukritikavo Vakarų sankcijas Rusijai, sakydamas, kad jos „prieštarauja tarptautinei teisei“.

V. Putinas sausio mėnesį sukėlė politinę audrą, staiga pasiūlęs pertvarkyti konstituciją ir atleidęs savo ištikimą sąjungininką Dmitrijų Medvedevą iš premjero pareigų.

Bet iki antradienio V. Putinas atkakliai neigė pradėjęs konstitucinę reformą tam, kad pratęstų savo buvimą valdžioje. Prezidentu jis dirbo dvi ketverių metų kadencijas 2000–2008 metais, ir, kadangi nebegalėjo vėl būti renkamas prezidentu, ketverius metus buvo šalies premjeras. 2012-aisiais jis grįžo į Kremlių naujai prailgintai šešerių metų kadencijai ir vėl buvo perrinktas 2018 metais.

Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas savo ruožtu pareiškė, kad Rusija turėtų ginti V. Putiną.

„Mūsų stiprybė glūdi ne naftoje ir ne dujose. Kaip matote, dujų ir naftos kainos gali kristi. Mūsų stiprybė yra V. Putinas ir mes privalome jį ginti“, – sakoma Valstybės Dūmos paskelbtuose V. Volodino komentaruose.