Kartu su Vokietijos sveikatos apsaugos ministru Jensu Spahnu kalbėdama Berlyne surengtoje spaudos konferencijoje dėl koronaviruso naujienų, A. Merkel pabrėžė, jog svarbu per daug neapsunkinti sveikatos apsaugos sistemos. Ji priminė, kad paveikta kiekviena Europos šalis, ir palinkėjo Italijai sėkmės kovojant su koronavirusu, skelbia cnn.com.

Jei prognozės pasitvirtintų ir virusu užsikrėstų 70 proc. vokiečių, sergančiųjų skaičius šalyje būtų apie 58 milijonus. Kanclerė teigė, kad kadangi nėra jokio žinomo vaisto, pastangos turi būti sukoncentruotos ties ligos plitimo lėtinimu, skelbia BBC. „Viskas turi būti sutelkta laimėti laiko“, – sakė šalies lyderė.

Kanclerė sakė, kad šalys turi sutelkti dėmesį į mokslinius tyrimus, ir pridūrė, jog Vokietija su krize susidoros decentralizuotai. Ketvirtadienį šalies įstatymų leidėjai susitiks aptarti tolesnius veiksmus.

„Atsidūrėme tokioje situacijoje, kai nežinome daug dalykų, todėl privalome rimtai atsižvelgti į tai, ko nežinome, – pareiškė Vokietijos lyderė. – Reikia apsaugoti pažeidžiamus žmones.“

Trečiadienį Italijoje koronavirusu užsikrėtė dar 2 313 žmonių


Trečiadienį Italijoje užfiksuota 2 313 naujų COVID-19 atvejų. Šalies Civilinės saugos agentūros teigimu, iš viso naujuoju koronavirusu serga 12 462 asmenys.

Tai kol kas didžiausias naujų atvejų skaičius nuo epidemijos pradžios. Tiesa, Italijos civilinės saugos agentūros vadovas Angelo Borelli informavo, kad antradienį valdžios institucijos neturėjo visų duomenų apie Lombardiją, labiausiai viruso paveiktą regioną, todėl šis skaičius neatspindi tikrosios padėties.

Finansinė injekcija

Keliomis valandomis anksčiau vyriausybė pažadėjo iki 25 mlrd. eurų kovai su liga COVID-19, darančia didžiulį spaudimą ligoninėms ir ekonomikai.

Ši suma yra tokia pati, kokią Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė skirianti visam 27 valstybių blokui.

Italų ekonomikos ministras Roberto Gualtieri sakė, kad pusė šių pinigų bus panaudota iš karto, o kita pusė bus atidėta tam atvejui, jei krizė taptų nevaldoma.

Dalis vyriausybės skiriamų pinigų atiteks smulkiajam verslui, patiriančiam didžiausią poveikį dramatiškai sumažėjus turistų skaičiui.

Vyriausybė taip pat papildomai finansuos rengiamą planą leisti šeimoms laikinai sustabdyti kai kurias paskolų grąžinimo įmokas ir socialinius mokesčius.

Pasak R. Gualtieri, aptarinėjamos „dalinės valstybinės garantijos“, skirtos padėti atsilaikyti Italijos bankams.

Siurrealus poveikis

Italijoje užregistruota beveik 60 proc. mirties nuo koronaviruso atvejų už Kinijos ribų.

Reaguodama vyriausybė praėjusį mėnesį karantinavo 50 tūkst. žmonių 11-oje kaimų šalies šiaurėje. Vėliau, sekmadienį, buvo uždaryti šiauriniai regionai, kuriuose gyvena daugiau kaip 15 mln. žmonių ir vyksta 40 proc. šalies ekonominės veiklos.

Antradienį ryte šios priemonės pradėtos taikyti visoje Italijoje.

G. Conte trečiadienio pranešimas žymi dar didesnį suvaržymų laipsnį.

Taikomos priemonės daro didelį ir net šiek tiek siurrealų poveikį kasdieniam italų gyvenimui.

Dėl viešų susibūrimų ir kelionių draudimo ištuštėjo gatvės, bažnyčios ir restoranai, šalyje praktiškai išnyko turistai.

Naujienų agentūros AFP fotografai matė, kaip kaukėti darbininkai baltais nailoniniais kostiumais ir guminėmis pirštinėmis iš ilgos žarnos dezinfekciniu skysčiu laistė apleistą Florencijos Šv. Morkaus aikštę.

Prie katedrų iškabinti ranka rašyti skelbimai apie atšaukiamas mišias, o kavinės atsiprašo nuolatinių lankytojų, kad nebegali jų priimti.

Vatikano Šv. Petro aikštė uždaryta visiems, išskyrus tuos, kas nori pasimelsti Šv. Petro bazilikoje.

Žmonėms nurodyta laikytis mažiausiai per metrą vieniems nuo kitų, nepageidaujami tapo rankų paspaudimai. Italai pradėjo kalbėtis stovėdami kelių žingsnių atstumu vienas nuo kito, bet tai darydami nepraleidžia progos pasijuokti iš suvaržymų.

„Kai tik ekstremali padėtis baigsis, organizuosime nemokamų [makaronų] „Carbonara“ dieną gydytojams, slaugėms ir [kitiems] sveikatos apsaugos darbuotojams“, – sakoma skelbime apie uždarymą, pakabintame prie vieno restorano populiariame Romos Trasteverės rajone.