Suskaičiavus 96 proc. balsų, J. Bidenas Aidaho valstijoje turėjo 7 proc. persvarą prieš kitą demokratų kandidatą, Vermonto valstijos senatorių Bernie Sandersą.

J. Bidenas pirminiuose rinkimuose atsiplėšė nuo B. Sanderso po pergalių Mičigano, Misūrio ir Misisipės valstijose.

Iki antradienį vykusio balsavimo J. Bidenas buvo užsitikrinęs 670 delegatų paramą, palyginti su B. Sanderso 574 delegatais.

Dar liko daugiau nei pusė iš 57 pirminių rinkimų, o norint tapti Demokratų partijos kandidatu, reikės užsitikrinti 1 991 delegato paramą.

J. Bidenas antradienį lankėsi Filadelfijoje, kur pareiškė, kad JAV priartėjo vienu žingsniu arčiau, kad „Baltiesiems rūmams grąžintų padorumą, orumą ir garbę“.

Be to, jis kreipėsi į savo varžovą B. Sandersą ir jo rėmėjus, teigdamas, kad „drauge jie nugalės Donaldą Trumpą“.

Buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas džiaugėsi pergale Demokratų partijos pirminiuose rinkimuose Mičigane, vienoje iš šešių valstijų, kur antradienį vyko pirminiai rinkimai, praneša naujienų agentūra dpa.

„Atrodo, kad mums tai bus dar viena gera naktis – mes laimėjome Misisipėje, Misūryje ir Mičigane“, – pareiškė J. Bidenas.

„Dar prieš savaitę daugelis ekspertų sakė, kad šiai kandidatūrai jau galas, bet mes dar ir kaip gyvi“, – aidint aplodismentams, sakė jis.

Pakartodamas savo žodžius, pasakytus po praėjusios savaitės „superantradienio“ pirminių rinkimų, kai J. Bidenas laimėjo 9 iš 14 valstijų, jis priminė atstovaujantis tiems, kurie buvo užmiršti ir palikti likimo valiai.

Šio antradienio rezultatas buvo smūgis senatoriui Bernie Sandersui, kuriam būtinai reikėjo pergalės Mičigano valstijoje po to, kai pagal laimėtus delegatų balsus praėjusią savaitę jis liko antroje vietoje.
Tiek J. Bideno, tiek B. Sanderso rinkimų kampanijos skyrė daug dėmesio Mičigano valstijai, kur kandidatai kovojo dėl 125 iš 325 delegatų.

Misūrio valstijoje buvo kovojama dėl 68, o Misisipės – dėl 36 delegatų, kurie vėliau balsuos rinkdami prezidentą.

J. Bidenui buvo prognozuojama pergalė Misisipėje, valstijoje su gausia juodaodžių bendruomene, nes jis buvo pirmojo JAV juodaodžio vadovo Baracko Obamos viceprezidentas.

Antradienį pirminiai rinkimai taip pat vyko Aidaho, Šiaurės Dakotos ir Vašingtono valstijose, tačiau ten apie rezultatus spręsti dar anksti.

Visos šešios valstijos turi iš viso 352 delegatus, beveik 10 proc. visų delegatų Demokratų partijos rinkimuose šiais metais.

J. Bideną remia centristai ir nuosaikieji, o jo rinkimų kampanija siunčia žinią apie „grįžimą prie normalios padėties“ oponuojant Donaldo Trumpo erai.

Tuo metu B. Sandersas siekia įgyvendinti progresyvių reformų paketą, įskaitant esminę sveikatos apsaugos sistemos pertvarką, kad JAV šiuo požiūriu priartėtų prie daugelio kitų pasaulio valstybių. Jis taip pat pateikė pasiūlymus dėl klimato kaitos mažinimo ir baudžiamojo teisingumo reformos.
Respublikonų partijos pirminius rinkimus Mičigane, Misūryje ir Misisipėje laimėjo Donaldas Trumpas, kuriam iš esmės joks kitas respublikonų kandidatas negali mesti iššūkio rinkimuose.