Maskva bandė surasti liudininkus, dalyvaujančius pirmadienį Nyderlanduose prasidėjusiame teisme, priversdama kai kuriuos būgštauti dėl jų gyvybės, jeigu jie būtų identifikuoti, sakė prokurorai.

Dėl 2014 metais įvykusios oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos prorusiškų separatistų kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje teisiami trys Rusijos ir vienas Ukrainos pilietis. Per katastrofą žuvo visi 298 lėktuvu skridę žmonės, iš jų 196 Nyderlandų piliečiai.

„Esama aiškių ženklų, kad Rusijos saugumo tarnybos aktyviai bando trukdyti nustatyti tiesą, susijusią su reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimu“, – sakė prokuroras Thijsas Bergeris teisėjams.

Rusijos šnipai taip pat bandė įsibrauti į įvykį tiriančių Malaizijos ir Nyderlandų pareigūnų kompiuterių sistemas, kalbėjo jis.

„Bendrai, ši informacija meta tamsų šešėlį ant šito proceso“, – pridūrė Th. Bergeris.

Teismas prasidėjo nedalyvaujant įtariamiesiems: Rusijos piliečiams Igoriui Girkinui, Sergejui Dubinskiui, Olegui Pulatovui ir ukrainiečiui Leonidui Charčenkai. Vieninteliam iš teisiamųjų O. Pulatovui teisme atstovaujantis jo advokatas kaltinimus neigė.

Tarptautiniai ekspertai nustatė, kad lėktuvą „Boeing 777“ numušė rusų gamybos raketa BUK, paleista iš promaskvietiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos teritorijos.

„Dezinformacijos kampanija“

Žuvusiųjų per tą katastrofą artimieji nekart ragino ištirti Rusijos vaidmenį šioje nelaimėje.

„Teismas aiškiai parodė, kad Rusijos vyriausybė vykdo dezinformacijos kampaniją“, – antradienį pareiškė MH17 aukų fondo tarybos narys Antonas Kotte (Antonas Kotė).

„Ir, tęsiantis bylos nagrinėjimui, mes turime būti pasirengę daug daugiau tiesos iškraipymų“, – kalbėjo A. Kotte, per lėktuvo katastrofą netekęs savo sūnaus, marčios ir anūko.

Maskva neigia, kad yra kaip nors susijusi su to lėktuvo sudužimu ar kad apskritai veikia Rytų Ukrainoje.

O. Pulatovo advokatas neigė „aštrius“ prokuroro komentarus ir tvirtino, kad jo pastabos apie liudytojų saugumą buvo „ne tik pernelyg ankstyvos, bet ir labai viešos“.

„Svarstau, kodėl Nyderlandų valdžia tuo pat metu, kai jai tinka, prašo Rusijos Federacijos bendradarbiavimo“, – kalbėjo teisininkas Boudewijnas van Eijckas (Baudeveinas van Ejkas).

Prokurorai yra sakę, kad Rusija bandė susekti potencialius teismo liudytojus, kurių dalis parodymus duos anonimiškai.

„Rusijos saugumo tarnybų panaudojimas siekiant nustatyti šio tyrimo liudytojus, yra labai realus scenarijus“, – teigė Th. Bergeris.

„Keli liudytojai šiame tyrime sako, kad jie bijo dėl savo gyvybių, jei išaiškės jų tapatybės“, – pridūrė jis.

„Baimė dėl represijų“

Prokurorai taip pat pabrėžė, kad Rusijos saugumo tarnybos jau „kaltinamos dėl kelių nužudymų, įvykdytų įvairiose Europos šalyse“.

Kilus susirūpinimui dėl saugumo, vienam liudytojui, kuris norėjo atskleisti savo tapatybę kiek vėliau, buvo suteikta specialioji apsauga, ir jis kol kas lieka anonimas, sakė prokurorai.

Minimas liudytojas yra rusas savanoris iš separatistų būrio, lėktuvo numušimo dieną buvusio netoli raketos BUK, kai ji buvo paleista. Tas liudytojas sakė, kad tos raketos paleidimo vietoje buvo rusų kariškių, nurodė prokurorai.

„Kai tolesnėmis valandomis paaiškėjo, kad tai buvo ne karinis orlaivis, o civilinis lėktuvas, MH17, iškart prasidėjo dezinformacijos kampanija“, – sakė prokurorė Dedy Woei-a-Tsoi (Dedi Vui-a-Coi).

Antras liudytojas „išreiškė baimę dėl Rusijos Federacijos represijų“. Dar vienas parodymus davęs asmuo prašė neatskleisti jo tapatybės, nes jį gali „pasiimti Rusijos specialiosios tarnybos“, tvirtino prokurorai.

Toliau byla bus nagrinėjama kovo 23 dieną.