D. Trumpas, kuris į Vašingtoną parskrido po savaitgalio savo valdose Floridoje, kur žaidė golfą ir vakarieniavo su Brazilijos dešiniojo sparno prezidentu, kelias savaites neteikė didelės reikšmės viruso grėsmei.

Tačiau po skubaus susitikimo su administracijos darbuotojais prezidentas žurnalistams pranešė, kad antradienį Kongresui pasiūlys „labai svarbias“ ekonomines priemones. Tarp jų bus mokesčių mažinimas ir pagalba valandinį atlyginimą gaunantiems darbuotojams, kurie baiminasi pranešti sergantys.

D. Trumpas sakė, kad antradienį surengs spaudos konferenciją šioms priemonėms aptarti, ir pridūrė, kad koronavirusas, nuo kurio JAV jau mirė 26 žmonės, „pritrenkė pasaulį“.

Akcijų kainų kritimas atėmė iš D. Trumpo vieną pagrindinių jo pokalbių temų prieš lapkritį įvyksiančius prezidento rinkimus. Indeksas „Dow Jones“ smuko 7,8 proc. ir tai didžiausias kritimas nuo 2008 metų.

Per tiesiogines televizijų transliacijas nuolat mirgant viruso paveikto kruizinio laivo vaizdams, D. Trumpo pirmadienio žinutė tviteryje, kad „gyvenimas ir ekonomika tęsiasi“, vis labiau atrodo atitrūkusi nuo tikrovės.

Nerimas dar labiau padidėjo mažiausiai dviem Atstovų Rūmų nariams respublikonams, kurie neseniai buvo susitikę su prezidentu, paskelbus, kad jie patys laikysis karantino, nes nuogąstauja, kad galėjo pasigauti virusą per netoli Vašingtono vykusią konservatorių konferenciją.

Vienas iš šių Atstovų Rūmų narių, Mattas Gaetzas, pirmadienį skrido su D. Trumpu prezidentiniu lėktuvu. Antrasis, Dougas Collinsas, drauge su D. Trumpu penktadienį dalyvavo spaudos konferencijoje dėl koronaviruso Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) būstinėje.

Būsimasis D. Trumpo administracijos vadovas Markas Meadowsas pirmadienį taip pat ėmė laikytis karantino sužinojęs, kad irgi galėjo susidurti su virusu minėtoje konferencijoje.

Nors jokie simptomai jam nepasireiškė, o atsargumo dėlei padaryto testo rezultatai buvo neigiami, „jis pats laikysis karantino iki trečiadienio, kai sueis 14 dienų terminas“, tviteryje pranešė M. Meadowso atstovas.

Viruso plitimas taip pat kelia klausimų dėl to, ar D. Trumpas galės toliau rengti sau labai svarbius didelius perrinkimo kampanijos mitingus.

D. Trumpui testai dėl viruso nebuvo atlikti, pirmadienį vakare sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Stephanie Grisham.

„Jis neturėjo ilgų artimų kontaktų su jokiais patvirtintais COVID-19 pacientais, ir jam nepasireiškia jokie simptomai“, – sakoma jos pareiškime.

Istorijos apie naujus užsikrėtimo atvejus – nuo vienos Vašingtono bažnyčios klebono iki Niujorko uostų administracijos vadovo – plūsta iš visos šalies, o kai kuriose parduotuvėse išsibaigė rankų dezinfekavimo priemonių ir kaukių atsargos.

Vakarų pakrantėje, kur užregistruota daugiausiai JAV mirties nuo koronaviruso atvejų, kruizinis laivas „Grand Princess“ pirmadienį prisišvartavo Ouklando uoste Kalifornijoje, kad daugiau nei 2,4 tūkst. keleivių per kelias dienas truksiančią operaciją būtų nuvežti gydyti arba į karantiną karinėse bazėse. Kai kuriems keleiviams bus leista grįžti į jų šalis.

Laive, kuris kelias dienas buvo įstrigęs prie Kalifornijos krantų, iš viso yra daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių. 21 iš jų patvirtintas užsikrėtimas naujuoju virusu.