„Griežtai nepritariame bet kokiems veiksmams sukurti paralelinę vyriausybę ir bet kokiam jėgos naudojimui sprendžiant politinius nesutarimus“, – sakoma valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pareiškime, kuriame A. Abdullah tiesiogiai neminimas.

„Prioriteto teikimas visus įtraukiančiai vyriausybei ir vieningam Afganistanui yra pirmaeilės svarbos [dalykas] šalies ateičiai ir, ypač, taikos reikalui“, – sakė jis.

Afganistano sostinėje pirmadienį įvyko dviejų konkuruojančių politinių lyderių prezidentinės inauguracijos.

Šimtai žmonių buvo susirinkę skirtingose prezidentūros komplekso vietose stebėti dabartinio prezidento Ashrafo Ghani ir jo politinio varžovo A. Abdullah prisaikdinimo ceremonijų.

Per ceremonijas driokstelėjo du sprogimai, išryškinę apgailėtiną saugumo padėtį šalyje prieš planuojamas derybas su Talibanu. Atsakomybę už juos prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS).

Rinkimai Afganistane įvyko rugsėjį, bet antros kadencijos siekęs A. Ghani jų laimėtoju buvo paskelbtas tik vasarį, po kelių atidėjimų ir kaltinimų klastojimu. Tai išprovokavo piktą buvusio faktinio premjero A. Abdullah atsaką – jis pažadėjo suformuoti savo paties vyriausybę.

JAV ir Talibanas vasario 29 dieną Dohoje pasirašė susitarimą, turintį sudaryti sąlygas per 14 mėnesių visiškai išvesti užsienio pajėgas iš Afganistano.

Vašingtonas anksčiau perspėjo, kad A. Ghani ir A. Abdullah ginčas kelia pavojų susitarimui dėl JAV pajėgų išvedimo. Pagal šį susitarimą Talibano reikalaujama surengti derybas su Kabulu.

Didėjant afganistaniečių politikų nesutarimams, talibai gali įgyti pranašumą šiose derybose.