Turkijos valdžia pernai iš pareigų atleido daugiau nei 20 merų iš prokurdiškos Liaudies demokratinės partijos (HDP) dėl įtariamų jų ryšių su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK). Merai buvo atleisti praėjus vos keliems mėnesiams po pergalės vietos rinkimuose 2019-ųjų kovą.

Pasak valdžios kritikų, šiais atleidimais Turkijos valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) siekė susidoroti su opozicija šalies pietryčiuose, kur partija nesulaukė rinkėjų palaikymo per rinkimus.

Dijarbakyro meras Selcukas Mizrakli buvo atleistas rugpjūčio mėnesį, kartu su Mardino ir Vano merais. Visus juos pakeitė vyriausybės paskirti vadovai.

Dijarbakyro teismas pirmadienį pripažino S. Mizrakli kaltu dėl „narystės ginkluotoje teroristinėje grupuotėje“, paskelbė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra. Buvęs meras paskutiniame teismo posėdyje dalyvauti atsisakė.

Pasak prokurorų, jis dalyvavo PKK kovotojų laidotuvėse ir susitikimuose, kuriuose buvo skleidžiama grupės propaganda.

S. Mizrakli teismas skyrė devynerių metų keturių mėnesių ir 15 parų laisvės atėmimo bausmę, pranešė Anatolijos naujienų agentūra.

Turkijos vyriausybė ne kartą tvirtino, kad HDP palaiko ryšius su uždrausta PKK, nuo 1984-ųjų tęsiančia kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose. Ankara ir jos sąjungininkai Vakaruose PKK laiko teroristine organizacija

Tuo metu HDP sako, kad neturi oficialių ryšių su PKK, bet bando susitarti dėl taikos darybų tarp kurdų sukilėlių ir Turkijos vyriausybės.