Šimtai žmonių susirinko skirtingose prezidentūros komplekso vietose stebėti dabartinio prezidento Ashrafo Ghani ir jo politinio varžovo Abdullah Abdullah prisaikdinimo ceremonijų.

Driokstelėjus sprogimams dalis žmonių puolė bėgti iš prezidentūros.

„Nevilkiu neperšaunamos liemenės, esu tik su marškiniais. Liksiu čia, net jei man teks paaukoti savo gyvybę“, – sakė A. Ghani, aidint sirenoms kreipdamasis į likusius žmones.

Rinkimai Afganistane įvyko rugsėjį, bet antros kadencijos siekęs A. Ghani jų laimėtoju buvo paskelbtas tik vasarį, po kelių atidėjimų ir kaltinimų klastojimu. Tai išprovokavo piktą buvusio faktinio premjero A. Abdullah atsaką – jis pažadėjo suformuoti savo paties vyriausybę.

Paskutinės minutės derybos sekmadienį užtruko iki vėlumos, tačiau šalims nepavyko pasiekti susitarimo, todėl abu politikai surengė kiekvienas savo inauguraciją.

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę už pirmadienio išpuolį šalia prezidentūros rūmų Afganistane, kur vyko konkuruojančių politinių lyderių prezidentinės inauguracijos.

„Kalifato kariai, nusitaikę į tirono Ashrafo Ghani (Ašrafo Gani) inauguraciją“, paleido 10 raketų prie prezidentūros rūmų Kabule, sakoma džihadistų grupuotės pareiškime, paskelbtame jos įprastais kanalais socialiniuose tinkluose.