Liono arkivyskupas yra aukščiausio rango prancūzų katalikų dvasininkas, įtrauktas į Bažnyčią sukrėtusius pedofilijos skandalus, įsukusius dvasininkus į teismų procesus nuo Argentinos iki Australijos.

Konservatyvių pažiūrų 69 metų Ph. Barbarinas Liono arkivyskupu tapo 2002 metais. Nuo dvasininkų nukentėjusių aukų grupės seniai kaltino vyskupą, esą jis ignoravo vaikų išnaudojimą savo vyskupijoje, sužlugdžiusį daug gyvenimų.

Iš Liono arkivyskupo posto besitraukiančiam Ph. Barbarenui pernai teismas skyrė lygtinę pusės metų laisvės atėmimo bausmę dėl to, kad jis nepranešė apie įtariamą vieno kunigo nepilnamečių išnaudojimą 9-e ir 10-e dešimtmečiais.

Praėjusį mėnesį apeliacinio teismo teisėjai nusprendė, kad nors Ph. Barbarenas turėjo pranešti apie kunigą, tačiau jo nepranešimas nesukelia jam baudžiamosios atsakomybės ir šis incidentas įvyko labai seniai.

Praėjus kelioms dienoms po teismo nuosprendžio paskelbimo Ph. Barbarinas pranešė, kad pateiks popiežiui savo atsistatydinimo prašymą. Anksčiau popiežius atsisakė jį tenkinti, kol teismas neperžiūrėjo kardinolo apeliacijos.

Kaltinimai Ph. Barbarinui buvo susiję su prancūzų kunigu Bernard'u Preynat, pašalintu iš kunigų luomo ir laukiančio kovo 16 dienos teismo sprendimo lytinio išnaudojimo byloje.

Sausio mėnesį vykusiame teisme B. Preynat prisipažino dėl „glamonių“, kurios, kaip jis žinojo, buvo draudžiamos, ir neslėpė patirdavęs pasitenkinimą nuo santykių su jo prižiūrėtais berniukais skautų stovyklose.