Graikų policija panaudojo ašarines dujas prieš migrantus, bandžiusius prasiveržti pro tvorą. Migrantai atsakydami svaidė akmenis, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Rimtis greit buvo atkurta, bet šimtai migrantų taikiai sėdėjo priešais vartus skanduodami „taika“, „laisvė“ ir „atidarykite vartus“.

Prie sienos išdygo tūkstančių migrantų stovyklos, kai Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas praėjusią savaitę paskelbė, kad jo šalis nebetrukdys migrantams keliauti į ES.

Daug žmonių sakė, kad yra spaudžiami išvykti.

„[Turkų kariškiai] pasakė mums, kad jei nevyksim prie sienos,... būsim priversti grįžti [į tėvynę], o žmonės nenori grįžti, nes neturi jokių gerų galimybių, nieko nėra“, – AFP sakė iranietis Ali.


Diena anksčiau Turkija ir Rusija susitarė dėl ugnies nutraukimo Sirijoje, kur Damaskas mėnesius vykdė puolimą prieš paskutinį sukilėlių bastioną Idlibo provincijoje. Puolimas išprovokavo naują didžiulę į šiaurę judančių pabėgėlių bangą.

Turkija, kurioje jau yra maždaug 4 mln. pabėgėlių, sakė, kad ugnies nutraukimas nesumažino didesnės pagalbos poreikio sprendžiant Sirijos ir kitų regiono konfliktų sukeltą humanitarinę krizę.

Turkija Idlibe remia kai kurias sukilėlių grupuotes ir praėjusią savaitę paskelbė apie karinę operaciją, kuria siekia sustabdyti Sirijos puolimą, privertusį bėgti beveik milijoną gyventojų.

Penktadienį graikų pareigūnai apkaltino Turkiją naudojant ašarines dujas ir dūmų bombas prieš Graikijos pasieniečius ir aprūpinant migrantus žnyplėmis tvorai perkirpti.

„Šį rytą buvo koordinuotų atakų, – AFP sakė vienas graikų pareigūnas. – Neskaitant bauginimo, šias atakas vykdo turkų policija, kad padėtų migrantams kirsti sieną žyminčią tvorą.“

„Nesilaiko pažadų“


R. T. Erdogano administracija pranešė, kad ugnies nutraukimas Sirijoje nepakeis jos politikos dėl į Europą judančių pabėgėlių.

„Rusijos ir Turkijos susitarimas... nekeičia to fakto, kad Europos Sąjunga nesilaiko savo dalies pažadų pagal 2016 metų pabėgėlių susitarimą“, – pareiškė prezidentūros šaltinis valstybinei Anatolijos naujienų agentūrai.

Turkija sutiko 2016 metais sustabdyti migrantų srautą mainais į 6 mlrd. eurų ES finansinę paramą, bet dabar Ankara sako, kad kitos susitarimo dalys dėl naujos vizų ir prekybos tvarkos nebuvo įgyvendintos.

Sirijos vyriausybės pajėgas remianti ir aviacijos smūgius vykdanti Rusija sutiko nuo vidurnakčio nutraukti ugnį Idlibe. Penktadienį pirmą kartą po ilgų mėnesių Idlibo padangėje nesimatė karinių lėktuvų, nors ankstesni paliaubų susitarimai būdavo laikini.

Paliaubas Sirijoje pasveikino ES diplomatijos vadovas.

„Be abejo, man malonu dėl paliaubų – ugnies nutraukimas yra gera žinia. Bent jau tai rodo gerą valią – pažiūrėsime, kaip tai veiks“, – sakė į užsienio reikalų ministrų derybas dėl pabėgėlių klausimo atvykęs ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis Zagrebe.

„Vis dėlto esama nepaprastų humanitarinių iššūkių, su kuriais, manau, mes visi susidursime dėl paties pabėgėlių, persikėlusių dėl ten vykstančio konflikto, skaičiaus“, – pridūrė Airijos diplomatijos vadovas Simonas Coveney.

J. Borrelis ragina migrantus nevykti prie Turkijos sienos su Graikija


Migrantai, mėginantys patekti į Europą iš Turkijos, turi žinoti, kad siena tarp Turkijos ir Graikijos yra uždaryta, pareiškė Europos Sąjungos (ES) vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis ir paragino į ginčą įsitraukusias šalis „baigti žaisti šitą žaidimą“, skelbia „Euronews“.

Turkija praėjusią savaitę pareiškė, kad anksčiau saugotos jos sienos su Europa dabar yra atviros.

Nuo to laiko tūkstančiai pabėgėlių ir migrantų bando patekti į ES. Graikijos saugumo pajėgos naudoja ašarines dujas ir vandens patrankas, siekdamos atremti dešimtis tūkstančių migrantų, bandančių kirsti Turkijos sieną su Graikija.

„Nevykite prie sienos, ji nėra atidaryta“, – sakė J. Borrelis po skubaus ES užsienio reikalų ministrų susitikimo Zagrebe dėl konflikto Sirijoje ir su juo susijusių Turkijos veiksmų.

„Europos sienos su Turkija nėra atviros“, – pabrėžė J. Borrelis, prašydamas žurnalistų išplatinti šią žinią, kad ji pasiektų migrantus.

„Tai klausimas, susijęs su komunikacija. Žmonės turi žinoti tiesą. Baikime šį žaidimą“, – teigė J. Borrellis.

Po susitikimo ES užsienio reikalų ministrų paskelbtame pareiškime nurodoma, kad Turkijos sprendimas atverti migrantams sieną su Graikija, nepaisant 2016 m. su ES pasiekto susitarimo dėl migrantų srautų pažabojimo, yra nepriimtinas.

Pareiškime priduriama: „ES dar kartą reiškia rimtą susirūpinimą dėl padėties Graikijos ir Turkijos pasienyje“ ir teigia, kad „ši padėtis prie ES išorės sienos yra nepriimtina“.

„Migrantai neturėtų būti skatinami bandyti neteisėtai kirsti sieną sausuma ar jūra – teigė ministrai.

„Turkijai tenka didelė našta ir mes turime tai suprasti. Bet tuo pačiu negalime pritarti tam, kad migrantai naudojami kaip priemonė daryti spaudimą“, – pridūrė J. Borrellis.