Mirusiųjų nuo viruso sukeliamos ligos COVID-19 skaičius viršijo 3,4 tūkst., o bendras užsikrėtusiųjų skaičius pasiekė 100 002, rodo AFP surinkti duomenys, remiantis nacionalinių institucijų ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skelbiama informacija.

Europos šalių sveikatos apsaugos ministrai penktadienį surengė krizines derybas, kuriose tariamasi, kaip sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą, Europos Sąjungai ieškant būdų, kaip užsitikrinti pakankamas medicininių apsaugos priemonių atsargas.

„Virusas jau Europoje. Dabar mūsų užduotis – sulėtinti ir sustabdyti jo plitimą“, – sakė Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas, kolegoms iš 27 Bendrijos valstybių susirinkus į susitikimą.

„Naujoji epidemija jau čia“, – sakė jis ir pabrėžė, jog dabar svarbiausia sulėtinti viruso plitimą, kol kuriami vaistai.

Pasak J. Spahno, kol kas Vokietija nemato būtinybės apriboti laisvą judėjimą tarp šalių Bendrijoje.


Čekijos sveikatos apsaugos ministras Adamas Vojtechas sakė, kad apsauginių kostiumų ir kaukių atsargos yra ribotos ir padidinus gamybos apimtis pirmiausia šiomis priemonėmis turi būti aprūpinami Europos sveikatos priežiūros darbuotojai.

„Bandome vesti derybas su gamintojais dėl rinkos aprūpinimo, bet gamyba yra ribota. Paklausa yra daug didesnė už pasaulinę pasiūlą. Nelengva“, – kalbėjo jis.

Visame pasaulyje naujuoju koronavirusu SARS-CoV-2, sukeliančiu ligą COVID-19, jau užsikrėtė beveik 100 tūkst. žmonių, o daugiau kaip 3,3 tūkst. mirė. Virusas, kurio protrūkis prasidėjo prasidėjo pernai gruodį Kinijos vidurio regiono mieste Uhane, jau pasiekė maždaug 85 valstybes.

Dauguma naujų užsikrėtimo ir mirčių atvejų vis dar fiksuojama Kinijoje, bet virusas sparčiai plinta kitose šalyse. Pagrindinis koronaviruso židinys Europoje yra Italija – čia vos per dvi savaites infekcija pareikalavo 148 gyvybių.

ES pareigūnai akcentuoja koordinuoto reagavimo svarbą. Tačiau didžiosios Bendrijos valstybės Vokietija ir Prancūzija uždraudė medicininių apsaugos priemonių, tokių kaip kaukės ir pirštinės, eksportą.

Austrijos sveikatos apsaugos ministras Rudolfas Anschoberis sakė nenorįs „prieš kameras“ aptarinėti šios politikos.

„Diskutuosime apie valstybių narių pasirengimą... Taip pat aptarsime solidarumo būtinybę“, – sakė ES sveikatos ir maisto saugos komisarė Stela Kirjakides.

Slovakija patvirtino pirmąjį užsikrėtimo atvejį


Slovakija penktadienį pranešė apie pirmą užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį, tyrimais nustačius virusą vyrui, kurio sūnus lankėsi Venecijoje.

„Šiandien patvirtintas 52 metų paciento užsikrėtimas“, – penktadienį žurnalistams sakė premjeras Peteris Pellegrini.

Pasak jo, pacientas, kurio vardas neskelbiamas, šiuo metu guli ligoninėje Bratislavoje.

„Pacientas pastaruoju metu niekur nekeliavo, bet jo sūnus prieš porą savaičių grįžo iš Venecijos“, – nurodė P. Pellegrini.

Paciento mėginiai buvo tiriami du kartus, todėl nėra abejonių dėl koronaviruso, sakė premjeras ir pridūrė: „Jo sūnui jokie ligos ženklai nepasirodė.“

Iki penktadienio Slovakijoje buvo ištirta daugiau kaip 300 mėginių, bet visų testų rezultatai buvo neigiami, pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Iki šiol Slovakija buvo vienintelė centrinės Europos valstybė, neturėjusi patvirtintų užsikrėtimo atvejų.

Virusu, kuris jau yra išplitęs į maždaug 90 valstybių ir teritorijų, visame pasaulyje užsikrėtė daugiau kaip 98 tūkst. žmonių. Mirties atvejų yra beveik 3,4 tūkstančio.

Iki penktadienio 9 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku Europoje buvo užregistruotas 5 701 užsikrėtimo atvejis. Mirties atvejų yra 161; visi jie, išskyrus 13, užregistruoti Italijoje.