Per pastaruosius tris mėnesius aviacijos smūgiai šiame šiaurės vakariniame regione pareikalavo šimtų gyvybių ir privertė apie milijoną žmonių trauktis link Sirijos ir Turkijos sienos, Rusijos remiamoms Damasko vyriausybės pajėgoms stengiantis užimti paskutiniąją sukilėlių tvirtovę.

Nors karo lėktuvai nebeskraidė, aktyvistai sakė, kad nuo penktadienio vidurnakčio, kai įsigaliojo paliaubos, buvo nedidelių artilerijos apšaudymų.

Rusija ir Turkija remia priešingas Sirijos konflikto puses. Abi šalys tapo pagrindinėmis derybų tarpininkėmis karo alinamoje Sirijoje.

Padėtis Idlibo provincijoje paaštrėjo pastarosiomis savaitėmis, kai Turkija pasiuntė ten tūkstančius savo karių. Per susirėmimus su Sirijos režimo pajėgomis žuvo 60 turkų karių ir daug sirų.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad jai informaciją teikiantys šaltiniai Sirijoje penktadienį nepastebėjo jokių Sirijos arba Rusijos karinių lėktuvų virš Idlibo. Vis dėlto stebėtojai pranešė, kad per pirmąsias tris paliaubų valandas buvo užfiksuota nedidelių pažeidimų.

Idlibe esantis opozicijos aktyvistas Taheras al Omaras sakė, kad tuojau po vidurnakčio įvyko susirėmimų ties pietine Idlibo provincijos riba.

Atrodo, kad Rusijos ir Turkijos susitarimas padės užtikrinti Maskvai svarbų tikslą – kad Sirijos vyriausybės pajėgos išlaikytų svarbią automagistralę M5, užtikrinančią susisiekimą šiaurės ir pietų kryptimi. Per naujausią puolimą Sirijos pajėgos užėmė šios magistralės paskutinius ruožus.

Sutartimi taip pat buvo nustatytas saugumo koridorius palei Idlibo provincijoje rytų ir vakarų kryptimi einančią svarbią automagistralę M4. Kaip nurodoma susitarimo tekste, paskelbtame Sirijos vyriausybę remiančios žiniasklaidos, Rusijos ir Turkijos pajėgos nuo kovo 15-osios turėtų pradėti bendrą patruliavimą šiame kelyje.

Pagal 2018 metų vasarą sudarytą Rusijos ir Turkijos susitarimą abu šie greitkeliai turėjo būti atidaryti iki tų metų pabaigos. Tačiau susitarimą atmetus su Idlibe veikiančių su teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusių grupuočių kovotojams šie du gyvybiškai svarbūs keliai išliko uždaryti.

Dėl sukilėlių veiksmų nuo 2012 metų uždarytos M4 pakartotinis atidarymas būtų svarbus išbandymas naujai Rusijos ir Turkijos sutarčiail.

Idlibe veikia tūkstančiai su „al Qaeda“ susijusių džihadistų, kurių daugelis atmeta devynerius metus besitęsiančio Sirijos pilietinio konflikto politinį sprendinį. Šioje provincijoje gyvena apie 3 mln. žmonių; daug jų yra ten persikėlę, kai buvo priversti pasitraukti iš kitų Sirijos regionų.

Ankstesnės kelios paliaubų sutartys žlugo, o Sirijos prezidentas Basharas al Assadas yra pažadėjęs susigrąžinti visos šalies teritorijos kontrolę.