Pasak pareigūnų, „Grand Princess“, kuris turėjo prisišvartuoti trečiadienį, liks jūroje, kol paaiškės keleivių ir įgulos narių, kuriems pasireiškė ligos simptomai, testų rezultatai.

Kalifornijos Nacionalinė gvardija paskelbė ketvirtadienio rytą nuskraidinusi į laivą testų rinkinių. Rezultatai turėtų būti paskelbti anksti penktadienį.

Kaip naujienų agentūrai AFP sakė laivo keleivė Carolyn Wright, kapitonas ketvirtadienį vakare paskelbė, kad „patvirtintų koronaviruso atvejų nėra“ ir kad galutiniai rezultatai bus paskelbti penktadienį.

Sveikatos apsaugos pareigūnai aliarmą sukėlė po to, kai du keleiviai, plaukę laivu per ankstesnę jo kelionę tarp San Fransisko ir Meksikos, vėliau susirgo ir vienas iš jų mirė.

Keliems kitiems keleiviams, likusiems laive kitai jo kelionei į Havajus, per tą kelionę taip pat pasireiškė simptomai, panašūs į gripo.

Laive yra 2 383 keleiviai ir 1 100 įgulos narių, sakė pareigūnai.

Pasak C. Wright, panikos laive nėra, žmonės atrodo reaguojantys ramiai.

„Negaliu atsikvošėti dėl to, kaip sensacingai naujienų pranešimuose pateikiamas mūsų laivas“, – pasakojo ši 63 metų profesionali fotografė iš Naujosios Meksikos, keliavusi su draugu.

„Buvo du atvejai per ankstesnį kruizą, bet buvo elgiamasi, tarsi kiekvienas laive būtų užsikrėtęs maru“, – sakė ji.

C. Wright teigimu, keleiviai galėjo vaikštinėti po laivą, bet ketvirtadienį po pietų jiems buvo pasakyta likti savo kajutėse.

Sveikatos apsaugos pareigūnai sakė, jog kol kas neaišku, kada ir kur laivui bus leista prisišvartuoti.

Įvairios agentūros „aiškinasi, ar šiame laive yra COVID-19“, žurnalistams sakė San Fransisko nepaprastųjų padėčių valdymo departamento vadovė Mary Ellen Carroll.


Pasak jos, 35 žmonėms per 15 dienų trukmės kruizą pasireiškė simptomai, panašūs į gripo, bet daug jų jau pasveiko.

Kai paaiškės testų rezultatai, Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) drauge su Kalifornijos valstijos pareigūnais nuspręs dėl tinkamiausios vietos laivui prisišvartuoti, nurodė M. E. Carroll.

„Vieta turi užtikrinti aplinkinės bendruomenės, taip pat keleivių ir įgulos narių saugumą, – sakė ji. – CDC ir valstija svarsto kelias vietas, tarp jų San Fransiską.“

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas sakė, kad pareigūnai bando susisiekti su maždaug 2,5 tūkst. keleivių, dalyvavusių ankstesnėje laivo kelionėje.

„Grand Princess“ priklauso kompanijai „Princess Cruises“, kurios karantinuotas laivas praėjusį mėnesį stovėjo prie Japonijos krantų. Tame laive virusas buvo nustatytas daugiau kaip 700 žmonių, kurių šeši mirė.

Visame pasaulyje nuo sparčiai plintančio viruso jau mirė daugiau kaip 3 tūkst. žmonių. Užsikrėtimo atvejų yra daugiau kaip 100 tūkst. maždaug 85 valstybėse.