Ukrainos ministras pirmininkas Oleksijus Hončarukas tapo pagrindine ministrų kabineto pertvarkymo auka, pertvarkų nusimato ir šalies finansų ministerijoje – paskirtas naujas finansų ministras. O. Hončaruko atsistatydinimui – jį šiame poste pakeitė 44-erių metų vicepremjeras Denysas Šmyhalia, – didele balsų dauguma pritarė parlamentas.

Supurtymas vyriausybės struktūroje tapo ženklu V. Zelenskiui keisti taktiką, praėjus mažiau nei metams nuo tada, kai jis išsirinko savo vyriausybę, sudarytą iš naujų veidų, siekdamas išlaisvinti ekonomiką iš korupcinės posovietinės politikos gniaužtų. 35-erių metų O. Hončarukas tapo jauniausiu Ukrainos premjeru, kuriam teko ambicinga atsakomybė – perkrauti šalies ūkį.

Tačiau situacija klostėsi ne taip, kaip planuota. Ekonominio augimo tempai sulėtėjo, o milijardai dolerių tarptautinės paramos buvo įšaldyti, kartu, reaguodami į prastus vyriausybės veiklos rodiklius, smuko ir paties V. Zelenskio reitingai.

Toks fonas tik apsunkino išbandymus, tekusius V. Zelenskiui, kuris, praėjus keliems mėnesiams po išrinkimo prezidentu, tapo centrine figūra Donaldo Trumpo apkaltos procese ir tiesioginėse derybose su Vladimiru Putinu dėl Kremliaus remiamo karo Ukrainos rytuose.

Šalies prezidentas yra „visuomenės nuomonės veidrodis“, sakė Volodymyras Fesenka, „Penta“ tyrimų instituto Kijeve vadovas.

„Prezidentas jaučia nepasitenkinimą. Jis supranta, kad jo pasikliovimas naujokais politikoje nedavė rezultatų“, – sakė jis.

V. Zelenskis negali suversti visą kaltę vyriausybei.

Jo paties ryšiai su milijardieriumi Ihoriu Kolomoiskiu sukėlė nuostabą ir įtarimus tarp investuotojų. Tarptautinis valiutos fondas (TVF), iki šiol vilkinantis 5,5 mlrd. JAV dolerių paskolos skyrimą Ukrainai, nerimauja dėl magnato pastangų atšaukti didžiausio Ukrainos banko, kuris anksčiau jam priklausė, nacionalizavimą.

Baudžiamieji kaltinimai dėl įtariamo sukčiavimo, paskatinusio valstybę perimti banką, dar nepaskelbti.

Be to, baiminamasi, kad atsigręždamas į senosios gvardijos politikus – Ihoris Umanskis, pakeitęs visuomenės gerbiamą finansų ministrę Oksaną Markarovą, dirbo 2009 metų ir 2014–2018 metų vyriausybėse, – V. Zelenskis tirpdo rinkėjų viltis dėl naujos pradžios.

Oleksandras Kornienka, prezidento partijos vadovas, prieš pasirodant pranešimams apie permainas, pareiškė, kad naujai paskirtiems pareigūnams prireiks patirties, kontroliuojant valstybines ar privačias versloves.

Pavyzdžiui, Denysas Šmyhalia iki praėjusių metų dirbo energetikos bendrovės, priklausančios turtingiausiam Ukrainos žmogui, Rinatui Achmetovui, vadovo pavaduotoju, taip pat kurį laiką vadovavo vakariniam Ivano–Frankivsko regionui.

Bet sulig šia pertvarka nededamas taškas „naujų veidų filosofijai“, teigia O. Kornienka.

„Pasitikėjimas prezidentu išlieka, jo ekonominė bei socialinė programa kelia pasitikėjimą, – sakė jis. – Turime užsibrėžę labai gražių tikslų, bet kai kuriose sferose jaučiams chaosas.“

Galiausiai, O. Hončaruko klaidos – tarp jų, nepopuliari žemės reforma ir nesugebėjimas sumažinti namų ūkių komunalinių paslaugų išlaidas, – perpildė kantrybės taurę. Ekonominis augimas daugiau nei trečdaliu lėtesnis už V. Zelenskio užsibrėžtą 5 proc. rodiklį, rizikų didėja, ypač nuo tada, kai buvo nustatytas pirmas užsikrėtimo koronavirusu atvejis.

Atmetęs ankstesnį O. Hončaruko prašymą atsistatydinti, V. Zelenskis šįkart nebuvo toks atlaidus.