Mados šou įvyko prabangiame viešbutyje „Le Marois“ vasario 25 d. Tai buvo vienas iš Paryžiuje surengto kultūriniams mainams skirto festivalio „Russian Seasons“ renginių, rašoma themoscowtimes.com.

Vis dėlto eiliniu jo pavadinti neišeitų. Reikalas tas, kad jame dalyvavusi 21-ų metų dizainerė Aishat Kadyrova yra Čečėnijos prezidento, diktatoriško lyderio duktė.

Tarp publikos Ramzano Kadyrovo nebuvo: tėtušis nepasveikino naują, 10-ajam prestižinių mados namų „Firdaws“ jubiliejui skirtą kolekciją pristačiusios dukters. R. Kadyrovdui taikomas draudimas keliauti po Europos Sąjungą dėl begalės detaliai surašytų bauginančio turinio kaltinimų žmogaus teisų pažeidimais.

Kreipdamasi į susirinkusius svečius, A. Kadyrova papasakojo, kas įkvėpė sukurti naująją kolekciją.

„Mačiau, kaip tėtė įteikia mamai puokštelę edelveisų. Kad jų rastų, turėjo net tris dienas praleisti kalnuose. Taip ir kilo mintis papasakoti šią istoriją mados kalba“, – sakė A. Kadyrova.

„Mintis daugiau nei suprantama: nusikalstami žudymai, kankinimai, grobimai ir represijos, kuriais kaltinamas dizainerės tėvas, niekaip nebūtų galėję tapti drabužių kolekcijos įkvėpimo šaltiniu“, – rašo L. Estemirova.

R. Kadyrovo galios šiuo metu aprėpia kur kas daugiau nei Čečėnija. Remiantis skelbiama informacija, šis žmogus vadovauja agentų tinklui, infiltruotam po įvairias Europos šalis pasklidusiose čečėnų diasporose.

Pagrindinė jo ambicija – kontroliuoti visus čečėnus, nesvarbu, kur jie gyventų. Aršiausiems R. Kadyrovo kritikams tenka brangiai sumokėti už tai, kad sako tiesą.

Praėjus dienai po mados šou, čečėnų tinklaraštininkas Tumso Abdurachmanovas, garsėjantis savo pasisakymais prieš režimą, per plauką išvengė mirties.

„Pas juos mano motina“, – teisinosi nuginkluotas kraujo klane gulintis vyras, galėjęs tapti jo žudiku. Veikiausiai jį nuginklavo pats Tumso, o tada apklausė, laikydamas priešais įjungtą kamerą.

Kiek anksčiau, sausio 30 d., buvo nužudytas kitas R. Kadyrovo kirtikas Imranas Alijevas. Žmogžudystė buvo įvykdyta viešbučio kambaryje, o jos vykdytojas – I. Alijevo bičiuliu apsimesti sugebėjęs asmuo.

Bandymų nužudyti sąrašą tikrai galima tęsti – išpuolių laiko skalė be vargo viršytų dešimtmetį.

„Tai, kad prancūzai leido R. Kadyrovo dukteriai dalyvauti reikšmingame renginyje Prancūzijoje – šalyje, suteikusioje prieglobstį tūkstančiams nuo režimo išsisukusių čečėnų, – yra nemenką nerimą keliantis signalas“, – įsitikinusi L. Estemirova.

Pasak jos, kad ir kas iš prancūzų pusės būtų prisidėjęs prie mados šou organizavimo, ką reiškia toks sprendimas, turi būti aišku visiems: R. Kadyrovo dukters pripažinimas čečėnų kultūros pasiuntine prisideda prie šiurpulingo jos tėvo režimo įteisinimo.

„Sprendimas suteikti platformą despotams, kad jie galėtų apsimesti tuo, kuo nėra, smarkiai kertasi su Prancūzijos, kaip žmogaus teisių ir demokratijos gynimo bastiono, įvaizdžiu. Žmonės, ieškantys toje šalyje prieglobsčio, šiuo metu gyvena grėsmingo R. Kadyrovo šešėlio baimėje. Tiktai per jį Čečėnijoje įvesta baimės ir tylos politika jau persidavė į Europą: diasporoje gyvenantys asmenys dabar nežino, ar gali kuo pasitikėti“, – rašo L. Estemirova.

Pasak jos, pačią kolekciją galima pavadinti egzistencinio kratinio, turinčio priminti dabartinę Čečėniją, metafora.

„Pseudotradiciniai žemę siekiantys apdarai, pasiūti iš prabangių medžiagų, ir prie jų derantys hidžabai niekaip neatspindi tikrojo čečėnų identiteto.

Jie tėra nuo autentikos ganėtinai nutolęs produktas, kurį derėtų suprasti kaip arabų stilių ir tokią islamizaciją, kurios 2007-aisiais į valdžią atėjęs R. Kadyrovas ėmėsi kaip priemonės žmonėms sukontroliuoti. Jis inicijavo programą ir pasirašė oficialų įsaką, įpareigojantį moteris ryšėti skaras mokyklose, universitetuose ir valstybinėse institucijose“, – mano ji.

Pasak merginos, vėliau šis kultūrinis eksperimentas išsiplėtė ir į daugiau žmonių gyvenimo sričių, pradedant apranga ir baigiant patinkančiu „Instagram“ turiniu bei reiškiamomis nuomonėmis.

Kaip tik tokia kultūra atspindima A. Kadyrovos kolekcijoje.

„Tai – lėkštas fasadas – kiču dvelkiantys, daugeliui nepriimtini drabužiai.

Tiems, kurie norėtų pasakyti, vaikai nėra atsakingi už tėvų nuodėmes, derėtų labai rimtai pasidomėti, kas yra A. Kadyrovos prekės ženklo finansinis rėmėjas. Skurdo lygis Čečėnijoje viršija 20 proc. Regione klesti korupcija, o žmones alina neoficialios rinkliavos.

Visiškai akivaizdu, kad A. Kadyrovai neteko pačiai darbuotis prie kolekcijos studijuojant Londono Šv. Martyno koledže ir nemokamai stažuojantis „Alexander McQueen“ mados namuose“, – rešo mergina.

„Vien todėl kad „Firdaws“ būnu ne visą laiką, dar nereiškia, kad nekontroliuoju visko, kas tenai vyksta. Aš privalau viską žinoti“, – per vieną iš interviu yra sakiusi A. Kadyrova.

Juk ji, šiaip ar taip, – savo tėvo duktė.