Dabar, po kelių nesėkmingų bandymų ir nusivylimų, Rusijai pagaliau pavyko – pristatome jums „Dream Island“ (liet. „Svajonių sala“), skelbia rferl.org.

Pramogų parką vasario 29 dieną oficialiai atidarė ne kas kitas, o Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Maskvos meras Sergejus Sobianinas.

Viliamasi, kad pirmasis Rusijoje teminis pramogų parkas iš visos šalies ir užsienio pritrauks milijonus lankytojų, norinčių pramogauti daugiau nei 30 hektarų ploto parke. Svarbiausia, kad pramogoms nesutrukdys neprognozuojamas Maskvos oras – viskas apsaugota stiklo kupolais.

Rusijos pareigūnai skuba pridurti, kad 1,5 mlrd. dolerių kainavęs teminis pramogų parkas – didžiausias ne tik Europoje, bet ir Azijoje. Ir teigiama, kad gali likti svarbiausiu S. Sobianino kaip Maskvos mero palikimu ateitiems kartoms.

Parko atidarymas atidėtas net du kartus – 2018 metais ir dar kartą 2019 metų gruodį.

Dauguma rusų, bent jau tų, kurie aktyviai dalyvauja socialinėje žiniasklaidoje, nusiteikę skeptiškai ir tvirtina, kad parkas – labai prasta „Disney“ originalo kopija. Nemažai gaili miško, kurį teko iškirsti atlaisvinant vietą parkui ir automobilių stovėjimo aikštelei. Yra ir besipiktinančių tamsia už projekto besislepiančių veikėjų praeitimi. O daugiausia kritikos sulaukia šio pramogų parko kainos.

Keturių asmenų šeimai už bilietus teks pakloti 146 eurus arba 11 tūkst. rublių. Vidutinis atlyginimas Rusijoje praeitais metais siekė 46 tūkst. rublių arba 621 eurą. Infliacija kaip reikiant jį apkarpė.
Iš viso 2019 metais už mažiau nei 143 eurus per mėnesį – žemiau skurdo ribos – Rusijoje gyveno maždaug 14 proc. rusų.

„Kaip nurodoma oficialiame naujojo Maskvos parko puslapyje internete: „Dream Island“ – vienas iš didžiausios socialinės svarbos Maskvos regiono objektų“. Vyresniam nei 10 metų lankytojui bilietas kainuoja 2900 rublių (39 eurus).

Tai reiškia, kad šeimai kainuotų mažiausiai 8700 rublių (117 eurų). „Miesto meras labai savotiškai įsivaizduoja socialinę svarbą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ piktinasi advokatė ir aktyvistė Stakina Gurevič.

Žmonėms pro akis nepraslydo ir faktas, kad statybos kainavo 1,5 mlrd. dolerių. „Twitter“ naudotojas Sakt atkreipia dėmesį, kad adatos formos 830 metrų dangoraižis Dubajuje „Burj Khalifa“ kainavo praktiškai tiek pat. Rusus piktina ir estetinis parko vaizdas, kurį jie atvirai lygina su nevykusia amerikiečių pramogų parko klastote.

Socialiniame tinkle „Twittter“ Vasilijus Oblomovas iliustratyviai sugretino rusų „Dream Island“ ir amerikiečių „Disneyland“.


„Šiandien atidaromas Maskvos teminis pramogų parkas „Dream Island“. Nuotraukoje matote patetišką užsienietišką versiją. Kitoje – unikalus rusiškas originalas. Manau, kad nebus lengva atskirti, kuris yra kuris“, – teigia V. Oblomovas.

Kitas „Twitter“ naudotojas, prisistatantis kaip Kolia Švab, taip pat neatrodo sužavėtas „Dream Island“ pilimi: „Kokia nesąmonė. Pakanka vieno žvilgsnio, ir supranti, kad tai sukūręs žmogus greičiausiai gyvenime nėra matęs, kaip atrodo tikra pilis“.


Dar vienas „Twitter“ komentatorius tvirtina, kad nevalia pamiršti ir statybininkų, kurie prastą idėją pavertė dar prastesne.

„Jis buvo siaubingas nuo pat pradžių, tačiau statybininkams pavyko viską dar labiau sugadinti. Visi apvalūs elementai tapo kvadratiniai. Jokia ten ne „Dream Island“, tai gėdos sala“, – rašo jis.

Pasidygėjimą teminio Maskvos pramogų parko dizaino pasirinkimais reiškia ir dar viena „Twitter“ naudotoja Sodia, prisistatanti kaip architektė ir dizainerė.

„Dream Island“ yra baisiausias dalykas, ką man teko matyti per visą mano gyvenimą. Tai tikras architekto pragaras. Mano sūnui trylika, o tai reiškia, kad greičiausiai jau artimiausiu metu teks ten su juo apsilankyti: kol mano vaikas džiaugsis pramogomis, aš kentėsiu“, – teigia moteris.

Žmones piktina ir didžiulė pramogų parko automobilių stovėjimo aikštelė. Vietiniai svarsto, ar nebūtų buvę ekonomiškiau ir praktiškiau ją pakišti po žeme ar bent jau pastatyti kelis aukštus.

„Ar teisingai galvojame, kad Maskvos valdžiai pramogų parko „Dream Island“ automobilių stovėjimo aikštelė priekyje, o gražus vaizdas fone tam, kad statyti automobilius nebūtų taip nuobodu?“ – sarkastiškai klausia „Twitter“ naudotojas „Gorodskije Projekty“.

„Automobilių stovėjimo aikštelė priešais parką. Statė kvailiai?“ – tame pačiame socialiniame tinkle teiraujasi Katiuša Mironova.


Dar prieš oficialų atidarymą teminis pramogų parkas buvo tapęs kritikos taikiniu. Ypač neigiamai apie jį atsiliepė netoliese gyvenantys rusai – jiems širdys plyšo dėl kertamo miško.

„Twitter“ naudotojas, pasivadinęs „Interesting Moscow“, publikavo prieš ir po parko atsiradimo darytas palydovines nuotraukas.


Kiti negalėjo nepastebėti, jog pramogų parko atidarymas sutapo su Rusijos sostinėje vykusia demonstracija, skirta Boriso Nemcovo atminimui – V. Putino kritiko, prieš penkerius metus nušauto šalia Kremliaus.

Dauguma akcija pasinaudojo kaip galimybe išreikšti pasipiktinimą siūlomais šalies Konstitucijos pakeitimais, kritikų teigimu, planuojami pokyčiai skirti įteisinti V. Putino siekį užsigrobti dar valdžios net ir 2024 metais pasibaigus jo kaip prezidento kadencijai.

„Borelia persica“ socialiniame tinkle „Twitter“ sako, kad B. Nemcovui atminti skirtuose renginiuose dalyvavo pusė Maskvos, o kita pusė – „Dream Island“ atidaryme.

Pramogų komplekso savininkai – Amiranas Mucojevas ir jos brolis Alichanas. Abu – Zelimchano Mucojevo, neskaidraus verslininko ir buvusio valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ Valstybės Dūmos parlamentaro, turinčio ryšių su nusikalstamu pasauliu, sūnūs.

Ar ši informacija aktuali „Dream Island“ norintiems aplankyti rusams, parodys laikas.