„Mūsų tikslas yra grąžinti juos į jų šalis“, - sakė imigracijos ministras Notis Mitarachis. Žmonės esą pradžioje bus nugabenti į Šiaurės Graikijos Serės miestą ir tada išsiųsti. Taip bus padaryta su visais, kurie nelegaliai atvyko į šalį po kovo 1-osios. Tą dieną Graikija paskelbė, kad mėnesį laiko nebepriims prieglobsčio prašymų. Prieš tai tūkstančiai migrantų mėgino patekti į ES šalį, kai kaimyninė Turkija paskelbė atverianti sieną.

Pasitelkusi gausias saugumo pajėgas, Graikijos vyriausybė daugumai migrantų sutrukdė kirsti sieną. Tačiau šimtams žmonių pavyko pasiekti graikų salas. Ketvirtadienį, esant audringai jūrai, kol kas prie Lesbo salos krantų laivelių su migrantais nebuvo matyti. Saloje perpildytose stovyklose jau yra per 20 000 prieglobsčio prašytojų.

Apribojo laivybą

Graikijos gynybos ministerija ketvirtadienį paskelbė savaitei uždraudžianti laivybą aplink Egėjo jūros salas, kurios sulaukė migrantų iš Turkijos antplūdžio. Draudimas nebus taikomas tik patruliuojantiems ES ir NATO laivams ir komerciniams laivams.

Ministerijos teigimu, laivybos draudimas iki kovo 12 d. aplink Lesbo, Chijo ir Samo salas įvestas siekiant „sustabdyti neteisėtos migracijos srautus jūra“.

„Išimtys taikomos „Frontex“ ir NATO laivams bei komercine veikla užsiimantiems laivams, kurie turi reikalingus laivybos dokumentus iš šalies, kurioje jie registruoti“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Graikija bando sustabdyti sausuma ir jūra iš kaimyninės Turkijos atvykstančius migrantus, kurių skaičius smarkiai šoktelėjo praeitą savaitę, kai Ankara paskelbė nebestabdysianti migrantų, kurie bandys patekti į Europą.

Nuo savaitgalio Egėjo jūros salose išsilaipino šimtai migrantų ir pabėgėlių.

Kadangi Lesbo salos migrantų stovykla yra visiškai perpildyta, apie 400 migrantų iš stovyklos perkelti į specialiai tam atplukdytą Graikijos karinių jūrų pajėgų laivą.

Naujų migrantų atvykimas pablogino ir taip itin prastą situaciją trijose Graikijos salose visai netoli Turkijos pakrantės.

Lesbe susispaudę glaudžiasi daugiau nei 19 tūkst. migrantų, tačiau saloje esanti stovykla pritaikyta tik 3 tūkst. gyventojų.