Daugiau kaip penkerius metus aukų artimieji ragina patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už Malaizijos oro linijų „Malaysia Airlines“ lėktuvo „Boeing 777“ numušimą, pareikalavusį visų lėktuve buvusių 298 vyrų, moterų ir vaikų gyvybių.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs lėktuvas buvo numuštas Rusijoje pagaminta raketa, virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos dalies. Lėktuvui sudužus nuolaužos ir lavonai išsibarstė didelėje teritorijoje.

Nyderlandų pareigūnų vadovaujami tarptautiniai tyrėjai pernai pateikė pirmuosius kaltinimus šioje byloje: rusams Igoriui Girkinui, Sergejui Dubinskiui, Olegui Pulatovui ir Ukrainos piliečiui Leonidui Charčenkai.

Nė vieno iš jų pirmadienį tikriausiai nebus teisme netoli Amsterdamo Schipholio oro uosto, bet prasidedant procesui, kuris tikriausiai truks vienus metus, turi dalyvauti daug aukų šeimų narių.

„Artimiesiems tai labai svarbus momentas“, – sakė per minimą lėktuvo katastrofą brolio, brolienės ir sūnėno netekęs Pietas Ploegas (Pitas Plugas), vadovaujantis reiso MH17 aukų fondui.

„Išgirsime, kas įvyko, kodėl įvyko, koks buvo Rusijos valstybės vaidmuo. Tikiuosi, esu įsitikinęs, kad gausime visus atsakymus, kurių negavome pusšeštų metų“, – sakė jis AFP.

P. Ploegas, kuris sako kasdien dalyvausiantis teismo procese, pridūrė: „Baisiai apmaudu, kad šie keturi įtariamieji gerai leidžia laiką ir linksminasi Rusijoje, bet nieko dėl to negalime padaryti, jie nebus išduoti. Tai faktas ir turime su tuo susitaikyti.“

„Tam tikras užbaigimas“


Aukų artimiesiems bus leista būti teismo salėje ir stebėti procesą, o žiniasklaidos centras, galintis priimti daugiau kaip 400 žurnalistų iš viso pasaulio, buvo pastatytas prie niūraus betoninio teismo pastato.

Minimo lėktuvo numušimas 2014 metų liepos 17 dieną sukrėtė pasaulį Ukrainos saulėgrąžų laukuose išsibarsčiusių lėktuvo nuolaužų ir aukų, įskaitant vaikus, vaizdais. Kai kurie žuvusieji buvo vis dar diržais prisegti prie savo sėdynių, agonijos iškreiptais veidais.

196 žuvusieji yra iš Nyderlandų, ir šios šalies pareigūnai, padedami Australijos, Belgijos, Malaizijos ir Ukrainos, nenuilstamai tyrė bylą.

Tyrėjai sako, kad priešlėktuvinė raketa BUK buvo paleista iš separatistų teritorijos ir kad ją separatistams pristatė Rusija, todėl Nyderlandai ir Australija yra pareiškę, kad laiko Rusiją atsakinga šalimi.

Maskva bet kokias sąsajas su lėktuvo numušimu neigia.

„Visuomet abejodavome tyrėjų komandos darbo objektyvumu, nes negavome galimybės jame dalyvauti“, – trečiadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pirmąją teismo proceso savaitę turėtų būti sprendžiami vadinamieji ūkiniai klausimai, bet paaiškės svarbių detalių dėl to, ar galima tikėtis įtariamųjų pasirodymo.

Žinoma, kad vienas įtariamųjų paskyrė advokatą. Vis dėlto nei Rusija, nei Ukraina neišduoda savo piliečių, todėl beveik neabejotina, kad atsakovai bus teisiami už akių.

„Nukentėjusieji bent jau sulauks sprendimo ir tam tikro užbaigimo galimybės“, – sakė Amsterdamo laisvojo universiteto tarptautinės teisės dėstytoja Marieke de Hoon (Marikė de Hon).

„Procesų bus daugiau“


Prokurorų teigimu, visi įtariamieji buvo susiję su separatistais ir suvaidino esminį vaidmenį atgabenant raketą į Ukrainą, net jei ir nepaspaudė gaiduko.

I. Girkinas, taip pat žinomas slapyvardžiu „Strelkovas“, yra garsiausias įtariamasis: buvęs Rusijos šnipas, istorinių rekonstrukcijų gerbėjas, padėjęs inicijuoti karą Ukrainoje.

S. Dubinskis, kuris taip pat buvo susijęs su Rusijos žvalgyba, kaip manoma, vadovavo separatistų karinei žvalgybai. Teigiama, kad jis paprašė pristatyti minimą raketą.

O. Pulatovas, buvęs Rusijos specialiųjų pajėgų narys, buvo vienas S. Dubinskio pavaduotojų ir, kaip įtariama, padėjo atvežti raketų sistemą į Ukrainą, o L. Charčenka, manoma, vadovavo separatistų daliniui Rytų Ukrainoje ir gavo tą raketų sistemą.

Tyrėjai sako, kad vis dar bando atsekti raketos BUK, kuri atkeliavo iš rusų kariuomenės 53-iosios priešlėktuvinių raketų brigados Rusijos pietvakariuose esančiame Kursko mieste, komandą.

Jie taip pat ieško informacijos apie galimas sąsajas su „aukšto rango“ pareigūnais Kremliuje.

„Esu įsitikinęs, kad artimiausiais metais bus daugiau teismo procesų“, – sakė P. Ploegas.