Tai ketvirtadienį pareiškė Turkijos VRM vadovas Süleymanas Soylu, apsilankęs kontrolės poste Turkijos ir Graikijos pasienyje.

„Jie (Graikijos pareigūnai) vėl mėgino išstumti pas mus 4,9 tūkstančio žmonių. Tai vienas didžiausių pažeidimų. Mes dislokuojame pasienyje tūkstantį specialiojo dalinio pareigūnų, kad tam būtų užkirstas kelias. Jie bus viskuo aprūpinti. Vien tik iš Edirnės provincijos (sieną su ES) perėjo 137 tūkstančiai žmonių“, – sakė ministras televizijos kanalui NTV.

Anot jo, „Graikijos valdžia nusimelavo“, o pasaulyje „niekas nenori pasmerkti tokių žmogaus teisių pažeidimų“.

Ministras pabrėžė, kad „Turkija netrukdo migrantams, kurie savo noru vyksta į Graikiją“. Pasak jo, Graikijos pareigūnai naudoja ginklus prieš pabėgėlius, nenorėdami jų įsileisti į savo teritoriją, ir „stengiasi išstumti žmones (iš buferinės zonos) atgal į Turkiją“.

S. Soylu pridūrė, jog buvo incidentų, kai į Turkijos teritoriją atskriedavo graikų paleistos dujų granatos.

Turkijos pareigūnai trečiadienį pareiškė, kad nuo graikų ugnies prie Turkijos ir Graikijos sienos, kur nuo praėjusios savaitės susirinko tūkstančiai migrantų, vienas migrantas žuvo.

„Šeši vyrai buvo sužeisti panaudojus kovines kulkas“, – sakė Turkijos šiaurės vakaruose esančios Edirnės gubernatoriaus biuras.

Pranešime priduriama, kad vienas šių vyrų vėliau dėl patirtų sužeidimų mirė. Graikija trečiadienį kategoriškai paneigė Turkijos pareiškimą, kad graikai prie sienos kovinėmis kulkomis šaudė į migrantus.

„Aš tai kategoriškai neigiu“, – žurnalistams sakė Graikijos vyriausybės atstovas Stelijas Pecas, kai jo buvo paklausta apie Turkijos tvirtinimus.

Vasario pabaigoje po susirėmimo su Sirijos armija, per kurį žuvo 36 turkų kariškiai, Turkija nusprendė nebestabdyti pabėgėlių iš Sirijos, kurie stengiasi pakliūti į ES.

Atėnai kaltina Ankarą organizuotu migrantų permetimu ir praneša, kad nuo kovo pradžios pereiti Graikijos sieną mėgino beveik 25 tūkstančiai žmonių.

Grasina atverti Sirijos sieną

Turkijos vyriausybė pranešė, kad svarsto galimybę atverti sienas sirų pabėgėliams iš Sirijos šiaurės vakarinės Idlibo provincijos. Tuomet šie pabėgėliai galėtų toliau keliauti į Europos Sąjungą, ketvirtadienį sakė Turkijos vidaus reikalų ministras Süleymanas Soylu.

„3,5 milijonai žmonių Idlibe ir Turkijos pasienyje dabar patiria sunkumus. Nežmoniškas režimo elgesys turės pasekmes: ir ten atsivers vartai ir galiausiai visi leisis į Europą“, – sakė jis. Ir dar pridūrė: „Tai nėra grasinimas ar šantažas“. Taip Turkijos vidaus reikalų ministras sakė žurnalistams Turkijos-Graikijos pasienyje.

„Die Welt“: turkų pareigūnai prievarta verčia migrantus kirsti sieną

Alfredas Hackensbergeris ir Muratas Bay iš Karaagac pasienio punkto vokiečių leidiniui „Die Welt“ pateikė matę tokią situaciją:

„Lauk iš autobuso, greitai!“ – šaukia turkų kareivis, vilkintis civiliais rūbais pabėgėliams, sėdintiems autobuse.

„Eikit prie pasienio upės, pasijudinkit, lauk!“

Kai keleiviai priešinasi, kareivis grasindamas išsitraukia pistoletą.

„Jokių atsikalbinėjimų, baigta“, – įsako jis.

„Prie upės turkų kariškiai valtimi nugabens jus į Graikiją.“

Viena moteris autobuse prašo atsižvelgti į vaikus ir leisti toliau važiuoti. Tačiau kareivio neperkalbėsi.
„Ar tai mano kaltė, jei turit tiek daug vaikų?“

Šią sceną galima matyti vaizdo įraše, kuris nuo trečiadienio kursuoje tviterio paskyroje. Panašu, kad tai – autentiški vaizdai. Daugeliui pabėgėlių Turkijos saugumo pajėgos daro panašų spaudimą, versdamos juos kirsti sieną su Graikija.

„Policininkai mums pasakė, arba mes jus deportuosim atgal į Iraną, arba jūs lipsit į autobusą, kuris nugabens jus į pasienį“, – pasakoja jaunas vyriškis iš Irano, esantis kelyje su savo penkių asmenų šeima.

„Prieštarauti nebuvo prasmės.“

„Die Welt“ korespondentas Šiaurės Afrikai ir Arabų šalims A. Hackensbergeris ir jo kolega M. Bay iš Karaagac pasienio punkto rašo: „Dabar, kariškių pagalba, Turkija nori sutrukdyti graikams grąžinti suimtus migrantus atgal: Ankara planuoja atvirą susidūrimą“.

Pasak korespondentų, nuo trečiadienio kariškiai ir policija telkia pabėgėlius pasienyje netoli Karaagaco. 3500 gyventojų turintis miestelis yra vos du kilometrai nuo graikų pasienio punkto Pazarkulės, kur pastarosiomis dienomis būta pakartotinių susidūrimų tarp migrantų ir Graikijos policininkų.(Kaip trečiadienį rašė „Die Welt“, ašarinės dujos naudotos iš abiejų pusių.)

Turkijos ginkluotosios pajėgos priešais šį pasienio postą įrengė draudžiamą zoną, apsuptą dviejų metrų aukščio tvora. Į tą zoną įleidžiami tik pabėgėliai.

Trečiadienį jie buvo gabenami į čia autobusais iš visų Turkijos vietovių. Toje aptvertoje zonoje dabar esama tūkstančiai migrantų.

Daug migrantų susirinkę prie istorinio Tunca tilto, stūksančio Karaagaco prieigose dar iš Osmanų imperijos laikų. Pasak „Die Welt“ korespondentų, tai žmonės iš Afganistano, Sirijos, Nigerijos, Maroko, Turkmensistano.

Migrantai žurnalistams pasakojo, kad graikų kariai juos mušė, atėmė rūbus ir pinigus.

Vienas jų 22 metų siras Suleimanas sakėsi pabėgęs iš Homso, nes nenorėjęs būti paimtas į armiją. Dabar jis rodė žurnalistams graikų pasienieičių sulaužytą ranką.

Taip pat 22 metų marokietis Samiras rodė graikų peršautą ranką. Tačiau visi jie vis viena nori dar kartą pabandyti patekti į Graikiją.

Putinas ir Erdoganas pradėjo derybas


Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį Maskvoje pradėjo derybas, per kurias ieškos sprendimo krizei Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje.

„Situacija... Idlibe taip pablogėjo, kad mums reikia tiesioginio asmeninio pokalbio“, – pareiškė V. Putinas susitikimo su Maskvoje viešinčiu Turkijos prezidentu pradžioje.

Prezidentai susitiko būgštaujant, kad padažnėjus susirėmimams Sirijoje gali prasidėti susirėmimai tarp abiejų šalių pajėgų ir kilti nauja migrantų krizė.

„Viso pasaulio akys nukreiptos į mus, – sakė R. T. Erdoganas V. Putinui. – Priemonės ir tinkami sprendimai, kuriuos priimsime čia, nuramins regioną ir mūsų abi šalis.“

Prieš atvykimą į Maskvą R. T. Erdoganas sakė siekiantis, kad V. Putinas sutiktų su greitomis paliaubomis Idlibe, kur Ankara kovoja su Maskvos remiamomis režimo pajėgomis.

V. Putinas pareiškė užuojautą dėl Turkijos karių mirties Sirijoje. Per pastarąsias savaites, Ankarai pirmą kartą pradėjus tiesioginį prezidento Basharo al Assado režimo pajėgų puolimą, Sirijoje žuvo kelios dešimtys turkų karių.

Rusijos vadovas taip pat nurodė, kad Sirijos kariuomenė „deja... patyrė didelių nuostolių“.

„Mums reikia pasikalbėti apie viską, kad jokie panašūs dalykai daugiau nepasikartotų ir nepakenktų Rusijos ir Turkijos santykiams, kuriuos, aš žinau, jūs taip pat branginate“, – pareiškė V. Putinas.

Graikija apribojo laivybą

Graikijos gynybos ministerija ketvirtadienį paskelbė savaitei uždraudžianti laivybą aplink Egėjo jūros salas, kurios sulaukė migrantų iš Turkijos antplūdžio. Draudimas nebus taikomas tik patruliuojantiems ES ir NATO laivams ir komerciniams laivams.

Ministerijos teigimu, laivybos draudimas iki kovo 12 d. aplink Lesbo, Chijo ir Samo salas įvestas siekiant „sustabdyti neteisėtos migracijos srautus jūra“.

„Išimtys taikomos „Frontex“ ir NATO laivams bei komercine veikla užsiimantiems laivams, kurie turi reikalingus laivybos dokumentus iš šalies, kurioje jie registruoti“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Graikija bando sustabdyti sausuma ir jūra iš kaimyninės Turkijos atvykstančius migrantus, kurių skaičius smarkiai šoktelėjo praeitą savaitę, kai Ankara paskelbė nebestabdysianti migrantų, kurie bandys patekti į Europą.

Nuo savaitgalio Egėjo jūros salose išsilaipino šimtai migrantų ir pabėgėlių.

Kadangi Lesbo salos migrantų stovykla yra visiškai perpildyta, apie 400 migrantų iš stovyklos perkelti į specialiai tam atplukdytą Graikijos karinių jūrų pajėgų laivą.

Naujų migrantų atvykimas pablogino ir taip itin prastą situaciją trijose Graikijos salose visai netoli Turkijos pakrantės.

Lesbe susispaudę glaudžiasi daugiau nei 19 tūkst. migrantų, tačiau saloje esanti stovykla pritaikyta tik 3 tūkst. gyventojų.