Rusija uždraudė Jehovos liudytojų judėjimą 2017 metais, paskelbusi jį ekstremistine organizacija.

Judėjimas ketvirtadienį pranešė, kad Krymo pusiasalio šiaurėje esančio Džankojaus miesto teismas nuteisė keturių vaikų tėvą 47 metų Sergejų Filatovą kalėti šešerius metus.

„Jis yra pirmasis Jehovos liudytojas iš Krymo, nuteistas už vadinamąją ekstremistinę veiklą“, – sakė Jehovos liudytojų judėjimo atstovas spaudai iš Niujorko Jarrodas Lopesas.

„Šis niūrus įvykis Kryme yra naujausias pavyzdys, kaip Rusija eksportuoja akivaizdžiai kraštutinį religinį nepakantumą“, – kalbėjo jis.

Džankojaus rajono teismas išplatintame pareiškime patvirtino skyręs šešerius metus kalėjimo Jehovos liudytojui.

Judėjimas pranešė, kad 2018 metų lapkritį per vieną didžiausių pastaraisiais metais specialiųjų operacijų prieš Jehovos liudytojus, S. Filatvo namuose buvo surengta krata.

Reide dalyvavo daugiau kaip 35 teisėsaugininkai, įskaitant grupę smarkiai ginkluotų specialiųjų pajėgų narių, nurodė judėjimas, pažymėjęs, kad du iš keturių S. Filatovo vaikų yra mažamečiai.

Pasak judėjimo, S. Filatovo byloje „pilna klastočių“.

Maskva ėmėsi griežtų priemonių prieš šį religinį judėjimą, nors prezidentas Vladimiras Putinas praėjusiais metais pareiškė, kad Jehovos liudytojai neturėtų būti laikomi teroristais.

2017 metais dešimt Jehovos liudytojų buvo nuteisti kalėti Rusijoje, taip pat Kryme, kurį Rusija aneksavo 2014-aisiais.

Jungtinėse Valstijose XIX amžiaus pabaigoje užgimęs krikščionių evangelikų judėjimas dažnai kaltinamas bandymais atversti žmones į savo tikėjimą ir nepagarba valstybės simboliams, tokiems kaip vėliavos.

Rusijoje, kurioje dominuoja krikščionių ortodoksų tikėjimas, yra maždaug 175 tūkst. Jehovos liudytojų.

Jehovos liudytojų organizacija turi daugiau nei 8 mln. narių visame pasaulyje, o kai kuriose šalyse šis religinis judėjimas yra laikomas sekta.