Jis turėjo omenyje JAV vyriausybės ir Talibano savaitgalį Dohoje pasirašytą susitarimą. Nepaisant šio susitarimo, talibai naktį į trečiadienį atakavo Afganistano armijos ir policijos postus ir nukovė mažiausiai 20 saugumo pajėgų narių. JAV pajėgos tada surengė oro antskrydį prieš talibų kovotojus.

J. Stoltenbergas dabartinę padėtį Afganistane pavadino „labai sunkia“. Talibanas, anot jo, turi įgyvendinti Dohos susitarimo įsipareigojimus. „Mes turime matyti smurto mažėjimą“, - kalbėjo NATO vadovas, duodamas interviu ES gynybos ministrų susitikimo kuluaruose Zagrebe.

Dohos susitarimas yra „svarbus pirmas žingsnis, tačiau tai tik pirmas žingsnis“, - pabrėžė NATO generalinis sekretorius. Kelias į taiką Afganistane esą bus „ilgas ir sunkus“, „ir mes turime būti pasirengę nusivylimams“. Tačiau ieškant taikaus sprendimo deryboms su Talibanu „alternatyvos nėra“.
Dohos susitarimas turi atverti kelią ilgalaikei taikai ir JAV dalinių išvedimui iš šalies. Jis numato, kad JAV pradžioje sumažins savo karių skaičių Afganistane. Tada per 14 mėnesių šalį turėtų palikti visi JAV kariai ir jų sąjungininkai.

Mainais Talibanas turi garantuoti, kad kovos su teroristų tinklu „Al Qaeda“ bei džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS) bei pradės taikos derybas su Afganistano vyriausybe Kabule.
Tačiau dėl pastarųjų Talibano atakų antradienį turinčioms prasidėti deryboms tarp Talibano ir Afganistano vyriausybės vis labiau kyla grėsmė.