Jam buvo 100 metų.

JT generalinio sekretoriaus postas perujiečių diplomatui priklausė nuo 1981-ųjų iki 1991-ųjų, kai jis dažnai būdavo pavadinamas „pacifistu pagal profesiją ir prigimtį“.

Tėvynainių gerbiamas kaip vienas garsiausių savo laikų perujiečių, J. Perezas de Cuellaras JT vadovavo laikotarpiu, kurį žymi kova su badu pasaulyje, aštuonerius metus trukęs karas tarp Irano ir Irako, pilietinis karas JAV remtame Salvadore, dėl kurio vyko taikos derybos tarpininkaujant JT.

„Po sunkios savaitės mirė mano tėtis. Jis mirė šįvakar 20 val. 9 min. (vietos, ketvirtadienį 3 val. 9 min. Lietuvos laiku) ir ilsisi ramybėje“, – per radiją RPP sakė Francisco Perezas de Cuellaras.

J. Perezas de Cuellaras garsėjo pastangomis sutaikyti kariaujančias šalis.

Jis tarėsi dėl 1990 metais paskelbtos Namibijos – vienos paskutinių Afrikos kolonijinių anklavų – nepriklausomybės, kuri yra didžiausias jo darbo JT generalinio sekretoriaus poste pasiekimas.

J. Perezo de Cuellaro populiarumas paskatino jį 1995 metais sutikti tapti vienos pagrindinių Peru politinių partijų – „Sąjungos už Peru“ – kandidatu į prezidentus ir varžytis su tuometiniu valstybės vadovu Alberto Fujimori.

„Įkvėpimas“

J. Perezas de Cuellaras, „Sąjungos už Peru“ vienijanti jėga, gavo tik 21,8 proc. balsų ir liko antras po 64,4 proc. balsų gavusio A. Fujimori.

1997 metais informatoriai pranešė, kad A. Fujimori žvalgybos tarnybų vadovo Vladimiro Montesinoso nurodymu J. Perezas de Cuellaras rinkimų kampanijos metu buvo sistemingai sekamas, kad būdavo klausomasi jo telefono.

2000-ųjų lapkritį žlugus A. Fujimori režimui, J. Perezas de Cuellaras buvo paskirtas „vienybės ir nacionalinio susitaikymo“ vyriausybės vadovu.

Kaip ministras pirmininkas jis padėjo atskleisti korupcijos tinklą, kurį dešimt A. Fujimori valdymo metų rezgė V. Montesinosas.

2001-aisiais išrinkus prezidentą Alejandro Toledo, J. Perezas de Cuellaras buvo paskirtas ambasadoriumi Prancūzijoje.

Aukštesniosios vidurinės klasės šeimoje Limoje gimęs ir katalikiškose mokyklose mokęsis J. Perezas de Cuellaras didžiausią savo profesinio gyvenimo dalį praleido ne tėvynėje: dirbo diplomatiniuose postuose Didžiojoje Britanijoje, Bolivijoje, Lenkijoje, buvusioje Sovietų Sąjungoje, Šveicarijoje ir Venesueloje.

Nuo 1973 iki 1974 metų jis buvo JT Saugumo Tarybos pirmininkas, o nuo 1975 iki 1977 metų – JT nuolatinis atstovas Kipre.

Sūnus ir duktė šiam karjeros diplomatui gimė pirmojoje santuokoje; jis taip pat turi šešis vaikaičius. Su antrąja žmona Marcela Temple jis vaikų neturėjo.

Teisininko išsilavinimą įgijusiam J. Perezui de Cuellarui beveik 40 universitetų visame pasaulyje yra suteikę garbės daktaro laipsnius.

„Šia svarbia proga mes visi JT semiamės įkvėpimo iš jo pavyzdžio ir esame itin dėkingi už jo didelį indėlį ir pasiekimus dirbant generaliniu sekretoriumi“, – sausio 19-ąją, kai J. Perezas de Cuellaras šventė savo 100-ąjį gimtadienį, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė dabar JT vadovaujantis Antonio Guterresas.

J. Perezas de Cuellaras bus pašarvotas Peru užsienio reikalų ministerijoje, jo laidotuvės vyks penktadienį, nurodė jo sūnus.