San Paule laikomi dingusiais dar 32 žmonės, todėl nuogąstaujama, kad aukų skaičius gali dar išaugti.

Per pastarųjų dienų audras kai kuriose vietovėse vos per kelias valandas iškrito mėnesio kritulių norma – taigi, buvo nuniokota San Paulo valstijos pietinė pakrantė ir skurdūs šalies antrojo pagal gyventojų skaičių miesto Rio de Žaneiro priemiesčiai.

Anksti antradienį San Paulo valstijoje žuvo mažiausiai 16 žmonių, potvyniams ir žemės nuošliaužoms nusiaubus pakrantėje esančius Santoso, San Visentės ir Gvaružos miestus, informavo valdžios institucijos.

Pasak jų, viena iš aukų buvo gelbėtojas, žuvęs per nuošliaužą.

„Reiškiu solidarumą su žmonėmis, kenčiančiais nuo šių smarkių liūčių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė San Paulo gubernatorius Joao Doria.

Dėl išvartytų medžių ir nuošliaužų buvo užblokuoti keli greitkeliai, įskaitant dalis magistralių, jungiančių Pietų Amerikos didžiausią uostamiestį Santosą su San Paulu – Brazilijos didžiausiu miestu ir ekonomine sostine.

Tuo metu Rio de Žaneire tarnybos pranešė, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki mažiausiai penkių, trims dienas pliaupus liūtims, sunaikinusioms daug namų, nušlavusioms automobilių ir palikusioms kai kuriuos rajonus užtvindytas vandeniu ar purvu.

Aukos mirė nuo elektros smūgių, buvo užversti žemėmis arba nuskendo, nurodė avarinių tarnybų pareigūnai.

Rio de Žaneire nelaimė tapo politizuota, kai miesto meras Marcelo Crivella, kraštutinių dešinių pažiūrų evangelikų vyskupas, dėl potvynio apkaltino pačius gyventojus.

Lankydamasis vienoje paveiktoje bendruomenėje jis žurnalistams skundėsi, kad „žmonėms negalima mesti šiukšlių ant kalvų šlaitų, į audroms pritaikytą kanalizaciją ir gatvėse“.

Spaudos konferencijos viduryje kažkas mestelėjo M. Crivellai į veidą purvo gurvuolį. Ta scena buvo nufilmuota ir žaibiškai išplito internete.

„Vanduo nustūmė mane ir mano anūkę nuo sofos. Purvinas vanduo veržėsi srove į mano virtuvę, vonią, miegamuosius ir visur kitur. Praradau viską“, – naujienų agentūrai AFP sakė 65 metų Rio de Žaneiro Realengo rajone gyvenanti Ivone Cardoso, šluodama purvą ir vandenį iš savo namų.

Brazilijoje šią vasarą susidūrė su itin intensyviu lietaus sezonu.

Sausį su San Paulu besiribojančioje Minas Žeraiso valstijoje per kelias dienas trukusias smarkias liūtis žuvo daugiau kaip 50 žmonių.