Prieš tai vykusiuose rinkimuose Ajovoje, Naujajame Hampšyre, Nevadoje ir Pietų Karolinoje M. Bloombergas nekandidatavo, todėl praėjusios nakties balsavimas žymėjo pirmą kartą, kai rinkėjai turėjo galimybę išreikšti paramą M. Bloombergui, rašo BBC.

„Prieš tris mėnesius stojau į prezidentines lenktynes, kad nugalėčiau [dabartinį prezidentą] Donaldą Trumpą. Šiandien traukiuosi iš lenktynių dėl tos pačios priežasties: kad būtų nugalėtas Donaldas Trumpas. Tapo akivaizdu, kad man toliau dalyvaujant būtų sunkiau pasiekti šį tikslą“, – pareiškime cituojamas jis.

J. Bidenas, preliminariais duomenimis, antradienį vykusiuose demokratų pirminiuose rinkimuose laimėjo mažiausiai 9 valstijose iš 14. Jo konkurentas Bernie‘is Sandersas pergalę šventė mažiausiai trijose valstijose.

M. Bloombergui pavyko laimėti tik nedidelėje Amerikos Samoa salų grupėje, kuri administruojama JAV ir kurioje antradienį taip pat buvo balsuojama. Jo pavardė pirmą kartą buvo įrašyta į balsavimo biuletenius. Pirmuosiuose ketveriuose pirminiuose rinkimuose M. Bloombergas nedalyvavo ir visas viltis dėjo į „superantradienį“. Rinkimų kovai jis skyrė 500 mln. dolerių.

Du buvę M. Bloombergo varžovai demokratai – Amy Klobuchar ir Pete'as Buttigiegas – „superantradienio“ išvakarėse pasitraukė iš lenktynių ir išreiškė paramą buvusiam viceprezidentui, teigdami, kad jis yra nuosaikių pažiūrų alternatyva Vermontui atstovaujančiam kairuoliui senatoriui Bernie Sandersui.

Televizijos CBS skaičiavimais, 78 metų buvęs Niujorko vadovas, į prezidentines varžybas įsitraukęs lapkritį, tvirtindamas esąs vienintelis D. Trumpą įveikti pajėgus kandidatas, išleido maždaug po 18 mln. dolerių kiekvienam laimėtam rinkėjui.

Pagrindiniai televizijos tinklai teberodė M. Bloombergo politines reklamas, kai jis paskelbė apie pasitraukimą ir išreiškė palaikymą J. Bidenui, antradienį tapusiam partijos favoritu po virtinės svarbių pergalių.

„Galimybė nugalėti D. Trumpą prasideda nuo susivienijimo geriausią šansą tai padaryti turinčio kandidato užnugaryje. Aišku, kad tai yra mano draugas ir puikus amerikietis Joe Bidenas“, – teigė M. Bloombergas.

„Labai seniai pažįstu Joe. Žinau, kad jis yra padorus, sąžiningas ir pasirengęs spręsti mūsų šaliai labai aktualias problemas, tokias kaip ginklų saugumas, sveikatos apsauga, klimato kaita ir geros darbo vietos“, – pridūrė jis.

M. Bloombergas pareiškė „be galo besididžiuojantis“ savo kampanija, bet pridūrė, kad jam nepasitraukus galėtų būti sunkiau įveikti D. Trumpą.

Milijardierius, kurį per jo neilgai gyvavusią kampaniją prezidentas dažnai užsipuldavo ir vadindavo „Mini Mike'u“, paragino kovoti už griežtesnę šaunamųjų ginklų kontrolę ir stiprinti priemones klimato kaitai stabdyti.

Tačiau jam nepavyko atsikratyti jo vadovavimo Niujorkui metais kilusios kontroversijos dėl politikos „stabdyti ir apieškoti“ (angl. stop and frisk), beatodairiškai taikytos etninių mažumų atžvilgiu.