Iranui sunkiai sekasi pažaboti viruso, nuo kurio per pastarąsias dvi savaites mirė 92 iš 2 922 patvirtintų pacientų, spartų plitimą.

Šalyje buvo uždarytos mokyklos ir universitetai, atidėti svarbūs kultūros ir sporto renginiai, taip pat buvo sutrumpintos darbo valandos.

„Tie, kas per sankcijas atėmė iš žmonių netgi vaistus ir maistą, kas padarė piktavališkų dalykų... užsidėjo užuojautos kaukę ir sako, kad nori padėti iraniečių tautai“, – kalbėjo H. Rouhani, akivaizdžiai turėdamas omeny Jungtines Valstijas.

Amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį pareiškė esąs pasirengęs padėti Iranui suvaldyti protrūkį jei Teheranas paprašytų pagalbos.

„Mūsų žmonės puikiai supranta, kad meluojate“, – atsakydamas pabrėžė H. Rouhani, kalbėjęs per savaitinį savo kabineto posėdį, transliuotą per televiziją.

Vašingtonas 2018 metais pasitraukė iš istorinio susitarimo dėl iraniečių branduolinės programos ir sugrąžino skaudžias sankcijas Teheranui.

Baudžiamosios priemonės formaliai netaikomos humanitarinėms prekėms, ypač vaistams ir medicininei įrangai.

Tačiau tokių tarptautinius sandorius įsigyjant humanitarines prekes blokuoja bankai, nenorintys turėtų reikalų su Iranu, nes bijo pažeisti JAV sankcijų režimą.

Pasak H. Rouhani, JAV pirmiausia turi panaikinti sankcijas, trukdančius pirkti vaistus, kad įrodytų savo ketinimo padėti sąžiningumą.

„Tai yra pirmasis žingsnis... bankininkystės ryšiams atlaisvinti, kad [būtų įmanoma] įsigyti vaistus, perduoti vaistus ir pristatyti vaistus bei maistą“, – pažymėjo iraniečių prezidentas.