Apie antskrydį Helmande paskelbta kelios valandos po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas žurnalistams pranešė apie įvykusį „labai gerą pokalbį“ su Talibano politiniu vadovu, praėjusį šeštadienį pasirašiusiu istorinį susitarimą su Vašingtonu dėl užsienio pajėgų išvedimo iš Afganistano.

Visgi po sutarties pasirašymo Dohoje talibų kovotojai suintensyvino atakas prieš afganų pajėgas, nutraukdami savaitę galiojusias dalines paliaubas, suteikusias neilgą atokvėpį nuo karo pavargusiems šalies gyventojams.

„JAV kovo 4 dieną surengė aviacijos smūgį Talibano kovotojams Nahre Saradže, Helmande, kurie aktyviai atakavo Afganistano nacionalinių gynybos ir saugumo pajėgų patikrinimo postą. Tai buvo gynybinis smūgis šiai atakai sužlugdyti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV kontingento Afganistane atstovas Sonny Leggettas.

„Raginame Talibaną nutraukti nereikalingas atakas ir laikytis savo įsipareigojimų. Kaip jau parodėme, esant reikalui ginsime mūsų partnerius“, – pridūrė jis.

S. Leggettas sakė, kad sukilėliai vien antradienį 43 kartus atakavo patikrinimo postus Helmande.

Praėjusią naktį per virtinę atakų kovotojai nužudė mažiausiai 20 afganų karių ir policininkų, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės pareigūnai.

Šis smurtas aptemdė planuojamas Kabulo ir Talibano taikos derybas, turinčias prasidėti kovo 10 dieną.

„Talibano kovotojai užpuolė mažiausiai tris kariuomenės avanpostus Kundūzo Imam Sahibo rajone ir nužudė mažiausiai 10 karių ir keturis policininkus“, – sakė provincijos tarybos narys Safiullah Amiri.

Gynybos ministerijos pareigūnas, pageidavęs neviešinti savo pavardės, AFP patvirtino žuvusių karių skaičių, o provincijos policijos atstovas Hejratullah Akbari patvirtino žuvusių policininkų skaičių.

Talibai taip pat užpuolė policininkus centrinėje Oruzgano provincijoje. Jos gubernatoriaus atstovas Zergai Ebadi informavo, kad šeši policijos pareigūnai žuvo, o dar septyni buvo sužeisti.

Antradienį D. Trumpas reporteriams Vašingtone pareiškė palaikąs „labai gerus“ santykius su Talibano politinio sparno lyderiu mula Baradaru. Talibai savo ruožtu informavo, kad D. Trumpas ir Baradaras 35 minutes kalbėjosi telefonu.

„Mano santykiai su mula labai geri. Mūsų pokalbis šiandien buvo geras ir ilgas, ir, žinote, jie nori nutraukti smurtą, jie taip pat norėtų nutraukti smurtą“, – sakė D. Trumpas.

Tačiau S. Leggettas trečiadienį įspėjo, kad „afganų ir amerikiečių pajėgos laikosi mūsų susitarimų, tačiau talibai, panašu, nelinkę pasinaudoti šia [galimybe] ir ketina nepaisyti žmonių norų dėl taikos“.

„Bendras interesas“


D. Trumpas gyrė Dohoje pasirašytą susitarimą ir sakė, kad jis yra priemonė užbaigti 18 metų trunkantį JAV kariškių dalyvavimą Afganistano konflikte – kaip tik prieš lapkričio rinkimus, per kuriuos JAV lyderis sieks perrinkimo antrai kadencijai.

Susitarime numatyta, kad JAV ir kitos užsienio pajėgos per 14 mėnesių pasitrauks iš Afganistano, jeigu Talibanas vykdys savo įsipareigojimus dėl saugumo garantijų ir surengs derybas su nacionaline vyriausybe Kabule.

Į susitarimą taip pat įtrauktas įsipareigojimas apsikeisti kaliniais: Afganistano vyriausybė turi paleisti 5 tūkst. laikomų talibų, o Talibanas – tūkstantį savo belaisvių. Šį apsikeitimą talibai vadino būtina sąlyga deryboms, bet prezidentas Ashrafas Ghani atsisakė tai padaryti, kol derybos neprasidėjo.

D. Trumpas sakė, kad karo užbaigimas yra bendras Talibano ir Vašingtono interesas.

Po šeštadienį įvykusio sutarties pasirašymo Talibanas paskelbė apie „pergalę“ prieš Jungtines Valstijas, o pirmadienį pranešė, kad atnaujina puolamąsias operacijas prieš Afganistano saugumo pajėgas.

A. Ghani vyriausybė praėjusią savaitę išsiuntė į Katarą delegaciją „užmegzti kontaktų“ su sukilėliais. Tačiau Talibano politinio sparno atstovas Suhailas Shaheenas antradienį pareiškė, kad kovotojai nesusitiks su Kabulo atstovais, nebent būtų kalbama apie belaisvių paleidimą.

Dohos susitarimo ir Afganistane išplatinto atskiro JAV ir Afganistano bendro pareiškimo neatitikimai akivaizdžiai parodė, kad derybininkų laukia daug kliūčių.

JAV ir Talibano susitarime numatytas įsipareigojimas paleisti kalinius. Tuo tarpu Kabulo deklaracijoje abi šalys raginamos „įvertinti galimybę“ paleisti belaisvius.