„Turime atvejo patvirtinimą“, – sakė Europos Komisijos (EK) atstovė spaudai Dana Spinant.

Savo ruožtu EGA atstovė spaudai Elisabeth Schoeffmann patvirtino, kad agentūros pareigūnas vasario 23 d. sugrįžo iš Italijos, vėliau jam buvo diagnozuotas koronavirusas COVID-19.

Pasak E. Schoeffmann, visi susirinkimai EGA yra atšaukti iki kovo 13 d. Ji taip pat paneigė žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad koronavirusu užsikrėtęs pareigūnas dalyvavo keturias valandas trukusiame susirinkime su dar 30 pareigūnų iš kitų ES institucijų, kol jam dar nebuvo nustatytas koronavirusas.

Briuselis yra de facto Europos Sąjungos sostinė, kur įsikūrusios dauguma Bendrijos institucijų, įskaitant Europos Komisiją, Europos Vadovų Tarybą ir Europos Parlamentą.

Europos Parlamento veikla institucijos pastatuose Briuselyje ir Strasbūre jau dabar yra apribota, baiminantis, kad dideli žmonių susibūrimai gali paspartinti koronaviruso plitimą.

Pasaulyje koronavirusu yra užsikrėtę daugiau nei 90 tūkst. žmonių, o apie 3 200 nuo viruso sukeltų ligų jau mirė.

Italų turistų grupė Indijoje karantinuota dėl koronaviruso


Italų turistų grupei Indijoje trečiadienį buvo skirtas karantinas, tyrimams parodžius, kad 16 žmonių yra užsikrėtę naujuoju koronavirusu.

Italijoje viruso protrūkis jau pareikalavo 79 gyvybių, o užsikrėtusiųjų yra daugiau kaip 2,5 tūkstančio. Indijoje užsikrėtimo atvejų oficialiai yra tik 28, įskaitant minimus italus ir jų vairuotoją indą.

Patvirtindamas naujus atvejus sveikatos apsaugos ministras Harshas Vardhanas (Haršas Vardhanas) trečiadienį sakė, kad nuo šiol bus tikrinami visi tarptautinių skrydžių keleiviai.

Lankytojams iš Italijos, Irano, Pietų Korėjos ir Japonijos, išskyrus diplomatus ir tarptautinių institucijų pareigūnus, atvykti jau buvo uždrausta antradienį. Lankytojams iš Kinijos atvykti uždrausta praėjusį mėnesį.

H. Vardhanas sakė, kad praėjusį mėnesį į šalį atvykusiai maždaug 20 italų grupei priklausanti sutuoktinių pora susirgo lankydamasi turistų pamėgtoje vakarinėje Radžasthano valstijoje.

Likusieji buvo perkelti į karantino centrą Naujajame Delyje, kur 14-ai grupės narių ir vairuotojui indui tyrimais buvo patvirtintas užsikrėtimas.

„Laukiame likusių asmenų tyrimų rezultatų“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis.

Pranešti apie lankytojus

Visame pasaulyje nuo naujojo viruso mirė maždaug 3,2 tūkst. žmonių, o užsikrėtė daugiau kaip 90 tūkstančių. Labiausiai epidemija paveikė Kiniją, Pietų Korėją, Italiją, Iraną ir Japoniją.

Indija sausio pabaigoje ir vasario pradžioje patvirtino tris užsikrėtimo atvejus. Visi šie žmonės atvyko iš Kinijos ir jau yra pasveikę.

Iki praėjusios savaitės nebuvo pranešta apie naujus užsikrėtimo atvejus, bet paskui liga buvo diagnozuota iš Italijos per Austriją į Naująjį Delį sugrįžusiam indui.


Šis vyras užkrėtė šešis šeimos narius į pietus nuo Delio esančioje Agroje, kuri vilioja turistus Tadž Mahal mauzoliejumi.

Viešbučiams ir turistiniams objektams Agroje nurodyta pranešti apie visus lankytojus iš Italijos, Irano ir Kinijos, kad juos būtų galima patikrinti, naujienų agentūrai „Press Trust of India“ sakė vietos medicinos pareigūnas Mukeshas Vatsas.

Dar vienas užsikrėtimo atvejis patvirtintas pietinėje Telanganos valstijoje. Pranešama, kad tas asmuo, programinės įrangos inžinierius, atvyko iš Dubajaus, kur buvo susitikęs su kolegomis iš Honkongo.

Vasario 4 dieną Indija uždraudė atvykti žmonėms iš Kinijos ar žmonėms, kurie per ankstesnes dvi savaites lankėsi Kinijoje. Indų pareigūnai taip pat tikrina žmones, atvykstančius iš kai kurių kitų šalių.

Gagandeep Kang (Gagandyp Kang), garsi infekcinių ligų ekspertė ir pirmoji indė moteris, gavusi Londono karališkosios draugijos apdovanojimą, sakė, kad Indijos veiksmai iki šiol buvo „visiškai tinkami“.

„Tačiau tai taip pat yra ribota strategija. Galbūt laikas pagalvoti, ar turėtume daryti daugiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė G. Kang.

Premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad surengė „platų patikrinimą dėl pasirengimo“ virusui ir kad įvairios ministerijos bei valstijos „dirba drauge“.

„Nėra reikalo panikuoti. Mums reikia dirbti drauge, imtis mažų, bet svarbių priemonių, kad apsisaugotume“, – sakė N. Modi.

Trečiadienį premjeras sakė, kad nedalyvaus Holi šventėse – viename didžiausių Indijos festivalių, kai žmonės laistosi dažais ir vandeniu.