Išvakarėse JAV prezidentas Donaldas Trumpas pranešė apie įvykusį „labai gerą pokalbį“ su Talibano politinio sparno lyderiu.

Talibai pastarosiomis dienomis intensyvino atakas prieš afganistaniečių saugumo pajėgas, nutraukę dalines paliaubas, paskelbtas prieš istorinio JAV ir Talibano susitarimo pasirašymą Dohoje praėjusį šeštadienį.

„Talibano kovotojai užpuolė mažiausiai tris kariuomenės avanpostus Kundūzo Imam Sahibo rajone ir nužudė mažiausiai 10 karių ir keturis policininkus“, – sakė provincijos tarybos narys Safiullah Amiri.

Gynybos ministerijos pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės, naujienų agentūrai AFP patvirtino žuvusių karių skaičių, o provincijos policijos atstovas Hejratullah Akbari patvirtino žuvusių policininkų skaičių.

Talibai taip pat užpuolė policininkus centrinėje Urozgano provincijoje. Naujienų agentūrai AFP provincijos gubernatoriaus atstovas Zergai Ebadi pranešė, kad šeši policijos pareigūnai žuvo, o dar septyni buvo sužeisti.

JAV sudavė aviacijos smūgį Talibanui


Amerikiečiai trečiadienį sudavė pirmą po 11 dienų pertraukos aviacijos smūgį Talibano kovotojams, reaguodami į talibų ataką prieš afganistaniečių pajėgas pietinėje Helmando provincijoje, pranešė JAV kariškių atstovas.

„JAV kovo 4 dieną surengė aviacijos smūgį Talibano kovotojams Nahre Saradže, Helmande, kurie aktyviai atakavo Afganistano nacionalinių gynybos ir saugumo pajėgų patikrinimo postą. Tai buvo gynybinis smūgis šiai atakai sužlugdyti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV kontingento Afganistane atstovas Sonny Leggettas.

Šis smurtas užtemdė pradedamą Afganistano taikos procesą, sukilėliams susiginčijus su Kabulu dėl apsikeitimo kaliniais prieš derybas, turinčias prasidėti kovo 10 dieną.

Tačiau antradienį D. Trumpas reporteriams Vašingtone pranešė apie „labai gerus“ savo santykius su Talibano politinio sparno lyderiu mula Baradaru. Pasak talibų, D. Trumpo ir Baradaro pokalbis telefonu truko 35 minutes.

„Mano santykiai su mula labai geri. Mūsų pokalbis šiandien buvo geras ir ilgas, ir, žinote, jie nori nutraukti smurtą, jie taip pat norėtų nutraukti smurtą“, – sakė D. Trumpas.

Dohoje pasirašytą susitarimą jis pavadino būdu užbaigti 18 metų trunkantį JAV kariškių dalyvavimą Afganistano konflikte – kaip tik prieš lapkričio rinkimus, per kuriuos JAV lyderis sieks perrinkimo antrai kadencijai.

Pagal šį susitarimą JAV ir kitos užsienio pajėgos per 14 mėnesių pasitrauks iš Afganistano, priklausomai nuo Talibano saugumo garantijų ir pažado surengti derybas su nacionaline vyriausybe Kabule.

Į susitarimą taip pat įtrauktas įsipareigojimas apsikeisti kaliniais: Afganistano vyriausybė turi paleisti 5 tūkst. laikomų talibų, o Talibanas – 1 tūkst. savo belaisvių. Šį apsikeitimą talibai vadino būtina sąlyga deryboms, bet prezidentas Ashrafas Ghani atsisakė tai padaryti, kol derybos neprasidėjo.