Mažoji Salwa vasarį pateko į antraštes, kai plačiai paplito jos ir tėčio vaizdo įrašas. Jame užfiksuota, kaip mergaitė su tėčiu netoli jų namų Idlibe krintančias bombas paverčia žaidimu.

Paaiškėjo, kad, praėjus savaitei po vaizdo įrašo pasirodymo, Turkijos valdžia padėjo mergaitei ir jos tėvams kirsti sieną, rašo BBC.

Idlibo provincija yra paskutinė prieš režimą kovojančių sukilėlių kontroliuojama Sirijos teritorija.

Idlibo regione vykstant intensyvioms kovoms tarp Turkijos remiamų sukilėlių ir Sirijos valstybinių pajėgų, nuo gruodžio beveik milijonas žmonių kirto Sirijos sieną su Turkiją.

Salwa ir jos tėtis Abdullah Mohammadas atrado ypatingą būdą, padedantį susidoroti su antskrydžių keliama baime.

Tėtis mergaitei aiškino, kad ši, užuot bijojusi, galėtų juoktis išgirdusi sprogstančių bombų garsą.

Vyriškis pasitelkė vaikų leidžiamų fejerverkų garsą, kad parodytų dukteriai, jog smarkūs garsai gali būti smagūs ir juokingi. Salwos tėtis aiškino, kad toks žaidimas padėjo mergaitei išlikti ramiai ir laimingai.

Tėčio ir dukters žaidimas paskatino užuojautos protrūkį ir Turkijos valdžios sprendimą padėti šiai šeimai pabėgti.

Pasak Turkijos naujienų agentūros „Anadolu Agency“, vasario 25 dieną jie Cilvegozu pasienio poste kirto sieną su Turkija. Kaip pranešama, šeima nugabenta į Reichanli pabėgėlių stovyklą pietinėje Turkijoje.

„The Guardian“ žurnalistė Bethan McKernan antradienį „Twitter“ paskelbė Salwos ir jos tėčio nuotrauką.

„Ji pagaliau pirmą kartą gali juoktis iš įprastų dalykų“, – rašė žurnalistė.

A. Mohammadas Turkijos žiniasklaidai pasakojo, kad jis ir jo duktė savo vaizdo įrašu mėgino nusiųsti žinutę tarptautinei bendruomenei.

Vyriškis sakė besidžiaugiantis, kad jie atvyko į Turkiją, o Salwa turės galimybę lankyti mokyklą.

„Viliuosi, jog konfliktas Sirijoje greitai pasibaigs, ir mes galėsime sugrįžti“, – A. Mohammadą citavo „Anadolu Agency“.

Turkija jau priėmė 3,7 mln. Sirijos pabėgėlių.

Penktadienį Turkija atvėrė pabėgėliams duris į Europos Sąjungą. Tokį sprendimą Turkija priėmė po to, kai šalis patyrė didelių karinių nuostolių šiaurės vakarų Sirijoje.

Europos Sąjunga antradienį savo aukščiausio rango pareigūnus išsiuntė į Turkiją ir Graikiją, kilus susirūpinimui dėl naujos migrantų krizės bei įtarimų, kad Ankara bando „šantažuoti“ bloką atverdama savo sienas tūkstančiams į Europą patekti norinčių pabėgėlių.

Teisių gynimo grupės apkaltino Turkiją migrantais ir pabėgėliais naudojantis kaip derybų korta ir stumiant juos Graikijos sienos link. Vis dėlto žmogaus teisių gynėjai griežtai kritikavo ir Europą, nesuteikusią didesnės pagalbos. Tūkstančiai žmonių atvyko prie sienos, Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui praėjusią savaitę paskelbus, kad jo šalis nebetrukdys migrantams keliauti į Europą.