Pagal susitarimą, kurį patvirtino separatistų dominuojama Katalonijos regiono vyriausybė, O. Junquerasui leidžiama tris dienas per savaitę išeiti iš kalėjimo „Lledoners“, esančio į šiaurę nuo Barselonos, ir dėstyti Vakarų minties kursą.

„Mokyk ir mokykis. Visuomet. Ačiū visiems už jūsų paramą“, – parašė O. Junquerasas socialiniame tinkle „Twitter“, prie nuotraukos, kurioje matomas išeinantis iš kalėjimo pirmai darbo dienai.

Dėl naujojo darbo istorikas O. Junquerasas galės išeiti iš kalėjimo vienu kartu šešioms valandoms. Jis savanoriškai dėstytojaus Viko universitete–Centriniame Katalonijos universitete.

Sprendimą praėjusią savaitę priėmė regiono vyriausybė, turinti plačius įgaliojimus kalėjimų administracijos atžvilgiu ir jau patvirtinusi panašią paleidimo dienomis programą daugumai iš devynių separatistų, kurie spalio mėnesį buvo įkalinti dėl 2017-ųjų bandymo paskelbti Katalonijos nepriklausomybę.

Tačiau Ispanijos prokurorai yra sakę, kad apskųs šį sprendimą, ir priekaištavo Katalonijos vyriausybei už tai, kad ji suteikė kaliniams pernelyg didelę laisvę.

Tuo metu, kai bandyta paskelbti nepriklausomybę, O. Junquerasas buvo Katalonijos administracijos vadovo pavaduotojas. Jis vis dar vadovauja ERC – vienai iš dviejų separatistinių partijų Katalonijos valdančiojoje koalicijoje, kuri neseniai pradėjo derybas su Ispanijos premjero Pedro Sanchezo vyriausybe, siekiant išspręsti šį politinį konfliktą.