Kaip informavo „BBC Persian“, politikai galėjo užsikrėsti per kontaktą su savo rinkėjais įvairiuose šalies regionuose. Iranas yra viena iš šalių, kurioje užfiksuota daugiausia užkrato atvejų už Kinijos ribų.

Iranas antradienį paskelbė, kad per pastarąją parą nuo naujojo koronaviruso mirė dar 11 žmonių – taigi, bendras mirčių skaičius šiitiškoje respublikoje padidėjo iki 77.

Nuo protrūkio pradžios naujojo koronaviruso sukeliama infekcija COVID-19 iš viso užsikrėtė 2 336 žmonės, įskaitant 835 neseniai susirgusius, sakė sveikatos apsaugos viceministras Alireza Raisi valstybinės televizijos tiesioginiame eteryje.


Antradienį Irano aukščiausiasis lyderis įsakė šalies ginkluotosioms pajėgoms padėti Sveikatos apsaugos ministerijai kovoti su plintančiu naujuoju koronavirusu.

Šis ajatolos Ali Khamenei sprendimas priimtas po to, kai Irane buvo užfiksuotas didžiausias mirčių nuo COVID-19 skaičius už viruso epicentro Kinijos ribų.

Dar praėjusią savaitę Irano valdininkai sumenkino koronaviruso grėsmę, tačiau dabar kalba apie planus mobilizuoti 300 tūkst. karių ir savanorių kovai su epidemija.

Irane pirmadienį nuo koronaviruso mirė aukščiausiajam šalies vadovui patarinėjančios tarybos narys, pranešė valstybinis radijas.

Tai pirmas tokio aukšto rango šalies pareigūnas, miręs nuo šios eilinius piliečius ir šiitų respublikos lyderius iš kojų verčiančios infekcijos.

Pagal mirusių žmonių skaičių Irane susirgimą COVID-19 sukeliančio koronaviruso židinys yra antras didžiausias po Kinijos, kur ši liga prasidėjo.

Ekspertai būgštauja, kad 4,4 proc. mirtingumas nuo šios infekcijos Irane – daug didesnis nei kitose valstybėse – gali reikšti, jog tikrasis užsikrėtusiųjų skaičius yra daug didesnis, nei rodo oficialūs duomenys.

M. Mirmohammadi mirė nuo viruso infekcijos Teherano šiaurinėje dalyje esančioje ligoninėje, pranešė valstybinis radijas. Jis yra dirbęs prezidentūros vadovu, kai prezidentais buvo Akbaras Hashemi Rafsanjani ir dabartinis šalies aukščiausiasis lyderis Ali Khamenei.

M. Mirmohammadi motina taip pat neseniai mirė nuo koronaviruso, pranešė Irano žiniasklaida. Tikslingumo taryba patarinėja šalies aukščiausiajam lyderiui ir sprendžia nesutarimus, kylančius tarp parlamento ir konstituciją bei rinkimus šalyje prižiūrinčios Sergėtojų tarybos.

Šis 45 narių organas, kuriam taip pat priklauso buvęs radikalių pažiūrų šalies prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas ir A. Khamenei artimi pareigūnai, paskutinį kartą buvo susitikusi vasario mėnesį. M. Mirmohammadi dalyvavo tame susitikime.

Koronavirusu Irane yra užsikrėtę ir daugiau aukšto rango pareigūnų, įskaitant Irano viceprezidentę Massoumeh Ebtekar, geriau žinomą kaip „Seserį Merę“, atstovavusią 1979 metais JAV ambasadą Teherane užėmusiems studentams, sukėlusiems 444 dienas trukusią įkaitų krizę.

Taip pat susirgo sveikatos apsaugos viceministras Irajas Harirchi, vadovaujantis kovai su ligos protrūkiu, iš pradžių menkinęs šio viruso keliamą grėsmę.