Tokią Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisą įregistravo Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Medikams, kurie susiduria su koronavirusu, būtų užtikrintos socialinės garantijos, analogiškos jų kolegoms, kurie privalėtų gydyti sergančius maru, cholera, ebola ir t.t. Analogiškos socialinės garantijos garantuojamos policijos ir priešgaisrinės apsaugos pareigūnams“, – sako projekto autorius.

Šiuo metu socialinės garantijos užtikrinamos tik ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbančių sveikatos priežiūros darbuotojų socialinės garantijos.

Kaip pastebi A. Sysas, pagal ministro įsakymą ypač pavojingoms užkrečiamoms ligoms priskiriamos 9 ligos, naujasis koronavirusas COVIS-19 priskiriamas prie pavojingų užkrečiamųjų ligų.

„Kadangi nuo naujojo viruso COVID-19 miršta ne tik pacientai, bet ir medikai, manau, neužtenka į sveikatos apsaugos ministro pasirašytą įsakymą įtraukti ir COVID-19, kaip pavojingą ligą. Medikams turi būti garantuojama, kad valstybė pasirūpins papildomu draudimu ir kompensacijomis darbuotojui mirus ar netekus sveikatos, teikiant medicinos pagalbą ligoniams, kaip tai garantuoja įstatymo nuostatos medikams, dirbantiems su ypač pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis“, – sako A. Sysas.