„Jeigu jie (kitų trijų centro dešiniųjų partijų lyderiai) paskelbs norą suformuoti koaliciją... patikėsiu Igoriui Matovičiui suformuoti naują vyriausybę“, – žurnalistams sakė prezidentė Zuzana Čaputova.

„Jaučiuosi tarsi Alisa stebuklų šalyje – staiga gavęs pagrindinį šalies raktą ir dabar turintis didelę atsakomybę“, – reporteriams sakė I. Matovičius.

Slovakų rinkėjai šeštadienį per rinkimus nuvertė kairiųjų populistų vyriausybę. Atrodo, kad šį pasirinkimą smarkiai nulėmė pasipiktinimas dėl korupciją tyrusio žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymo 2018 metais.

Siūlomą koaliciją galėtų sudaryti OLaNO, gavusi 25 proc. balsų ir 53 mandatus 150 vietų parlamente, kartu su konservatyvia partija „Mes – šeima“ ir liberaliosiomis „Laisvė ir solidarumas“ (SaS) bei „Už žmones“. Visos kartu jos turėtų 95 vietų daugumą.

Z. Čaputova išreiškė viltį, kad vyriausybė bus suformuota „per kelias dienas, o ne savaites“.

Konstitucija nenumato, per kiek laiko turi būti sudaryta nauja vyriausybė. Vis tik prezidentas privalo paskelbti naujos parlamento sesijos pradžią ne vėliau kaip per 30 dienų po rinkimų rezultatų oficialaus paskelbimo.