„Nei 1951 metų Konvencija dėl pabėgėlių statuso, nei ES įstatymai dėl pabėgėlių nesuteikia jokio teisinio pagrindo sustabdyti prašymų suteikti prieglobstį priėmimą“, – sakoma JT agentūros pranešime.

Turkija praeitos savaitės pabaigoje paskelbė nebetrukdysianti prieglobsčio ieškotojams mėginti pateikti į ES šalis. Šiuo žingsniu Turkija faktiškai atsisakė toliau laikytis 2016 metų susitarimo su Bendrija, pagal kurį Ankara buvo smarkiai apribojusi į Europą traukiančių sirų, afganistaniečių, iraniečių, irakiečių ir kitų atvykėlių, 2015 metais užplūdusių Graikiją.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį perspėjo leisiantis „milijonams“ migrantų keliauti į Europą, stengdamasis didinti spaudimą Vakarų valstybėms išreikšti palaikymą Ankaros karinei operacijai Sirijoje.

Graikija pasiuntė prie sienos su Turkija karių, kad jie padėtų sustabdyti migrantus, mėginančius įžengti į šalies teritoriją. Ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis sekmadienį paskelbė, kad naujų prašymų suteikti prieglobstį priėmimas įšaldomas vienam mėnesiui.

Išvargę ir sušalę migrantai, mėginantys patekti į Graikiją, sakė naujienų agentūrai AFP ir kitoms žiniasklaidos priemonėms, kad graikų pasieniečiai leido ašarines dujas ir perspėdami šaudė, kad žmonės nemėgintų pereiti sienos.

Graikijos pasienio ir netoli Turkijos esančios Lesbo salos gyventojai taip pat ėmėsi priešiškų veiksmų prieš migrantus, mėginančius patekti į šalį.

ES lyderiai, įskaitant Europos Komisijos pirmininkę Ursula von der Leyen, antradienį nuvyks į Graikijos pasienį kartu su K. Micotakiu pademonstruoti palaikymo Atėnams.