Pasak Gynybos ministerijos atstovo, vertinama, ar dalinės paliaubos iš tikrųjų nutrauktos. Pirmadienį per išpuolį Rytų Afganistane, policijos duomenimis, žuvo mažiausiai trys žmonės, 11 buvo sužeisti. Bomba buvo detonuota per futbolo rungtynes Chosto provincijoje. Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už ataką.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis sekmadienį pareiškė, kad dalinės paliaubos turi būti stabilizuotos. Tikslas esą yra visiškas ugnies nutraukimas. Tačiau vieno pagrindinių JAV ir Talibano susitarimo punkto A. Ghanis kol kas nenori įgyvendinti: tai kalinių paleidimas. „Nėra pažado paleisti 5 000 kalinių“, - pabrėžė prezidentas, turėdamas omenyje kalinamus talibų kovotojus. Spręsti dėl tokio paleidimo esą yra ne JAV reikalas, o Afganistano vyriausybės „teisė“.

Remiantis susitarimu, vyriausybė Kabule ir radikalus islamo Talibanas kovo 10-ąją turi pradėti tiesiogines derybas. Dabar joms iškilo pavojus.

Susitarimas numato, kad JAV ateinančiais mėnesiais savo karių skaičių Afganistane pradžioje sumažins nuo 13 000 iki 8 600. Mainais Talibanas garantuos, kad kovos su teroristų tinklu „Al Qaeda“ bei džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS) bei pradės taikos derybas su Afganistano vyriausybe Kabule.