71 metų atsakovas, kurio vardas neskelbiamas, kaltinamas priklausymu „struktūriškam valstybiniam agentų tinklui“ ir daugiau kaip 20 metų trukusiu valstybės paslapčių išdavinėjimu.

Įtariama, kad jis už savo veiklą gavo maždaug 280 tūkst. eurų. Jei bus pripažinta jo kaltė, jam grės iki 10 metų laisvės atėmimo.

Žiniasklaidos ir visuomenės atstovams buvo leista dalyvauti tik kelias pirmąsias teismo proceso minutes. Teismas bus uždaras dėl įrodymų, kurie turi būti pateikti, slapto pobūdžio.

Tačiau atsakovo advokatas pirmadienį sakė, kad jo klientas neigia kaltinimus ir laiko save patriotu.

Kaltintojų teigimu, atsakovo perduota informacija yra susijusi daugiausia su Austrijos ginklų sistemomis ir sausumos bei oro kovinių pajėgų organizacija.

Pasak kaltintojų, atsakovas kontaktus su Rusijos žvalgyba palaikė ir jau išėjęs į pensiją.

Jo arešto metu Austrijos žiniasklaida jį vadino vidutinio rango karininku, dirbusiu Gynybos ministerijos planavimo departamente.

Teismo procesas turėtų trukti iki kovo 19 dienos.

2019 metų liepą buvo išduotas Europos ir tarptautinis arešto orderis Rusijos kariuomenės žvalgybos karininkui Igoriui Jegorovičiui Zaicevui, kuris laikomas minimo austrų karininko prižiūrėtojui.

Kai įtarimai dėl šio karininko buvo paviešinti, kilo Austrijos ir Rusijos ginčas, abi šalys iškvietė viena kitos diplomatus, o austrų užsienio reikalų ministrė Karin Kneissl atšaukė kelionę į Rusiją.

Vėliau Vienos ir Maskvos diplomatiniai santykiai daugmaž grįžo į normalias vėžes.

Minimas atvejis yra vienas iš visos virtinės pastarųjų metų bylų, kuriose Maskva buvo kaltinama šnipinėjimu ir net nužudymais Europos Sąjungos valstybėse.

Tarp didžiausio dėmesio sulaukusių atvejų yra buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimas Jungtinėje Karalystėje 2018 metais.