Atsakas į praėjusią savaitę Sirijos kariuomenės nukautus 33-is turkų karius buvo koordinuotas puolimas su precedento neturinčiu bepiločių skaičiumi, teigė aukšto rango turkų pareigūnas, turintis tiesioginių žinių apie Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano politika Sirijoje. Pasak pareigūno, tai pirmas atvejis, kai šalis nukreipė tokią daugybę bepiločių į didžiulę kitos šalies teritoriją.

Nuo praėjusio ketvirtadienio nuotoliniu būdu kontroliuojamais bepiločiais orlaiviais smogta į Sirijos karines bazes, cheminių ginklų sandėlius, informavo Turkijos kariuomenės atstovas. Turkija identifikavo ir sunaikino kelias Sirijos priešraketinės gynybos sistemas, tad kyla abejonių, ar efektyvi Rusijoje gaminta įranga, skirta apsaugoti nuo oro išpuolių.

„Oficialiais duomenimis, iki šiol tik Izraelis yra įvykdęs tokį išpuolį“, – tviteryje rašė Artimųjų Rytų instituto Ekstremizmo ir kontrterorizmo programos direktorius Charlesas Listeris, komentuodamas Turkijos bepiločio nufilmuotą Sirijos priešraketinės gynybos sistemos sunaikinimą.

Pasak jo, Turkija įvykdė oro išpuolį vien ginkluotais bepiločiais ir reaktyvine artilerija.

Kyla grėsmė, kad NATO narė Turkija ims atvirai konfrontuoti su Rusija. Abiejų šalių lyderių santykiai jau ganėtinai įtempti, nors šią savaitę R. T. Erdoganas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, siekdami sumažinti įtampą dėl Sirijos, ruošiasi susitikti. Turkijos ir Rusijos prezidentai remia skirtingas puses, tiesa, ieško būdų, kaip padaryti galą pilietiniam karui Sirijoje.

Jų derybos jau kelis kartus strigo, nes nesutariama, kas kontroliuos su Turkija besiribojančią Sirijos Idlibo provinciją.

Rusija teikia karinę paramą šalies lyderiui Basharui al Assadui – dislokavo zenitinių raketų sistemų „S-400“, kad gintų oro erdvę, o rusų karo lėktuvai padeda Sirijos kariuomenei, kovojančiai ir norinčiai palaužti paskutinę sukilėlių tvirtovę Idlibe.


Turkijos karinės pajėgos remia sukilėlius, o Ankara baiminasi naujos pabėgėlių bangos, galinčios plūstelėti, jei B. al Assado kariuomenė paims Idlibą.

Reaguodama į Turkijos bepiločių orlaivių išpuolį, Sirija paskelbė, kad oro erdvė virš Idlibo uždaroma, sekmadienį informavo Sirijos valstybinė naujienų agentūra „Syrian Arab News Agency“ (SANA).

„Kiekvienas Sirijos oro erdvę pažeidęs orlaivis, bus laikomas priešišku lėktuvu, kurį reikia numušti“, – pranešė SANA, cituodama kariuomenės pareigūną, bet nenurodydama jo pavardės.

Sekmadienį Turkija paskelbė, kad jos karinės pajėgos pašovė du Sirijos karo lėktuvus „Su-24“, sunaikino tris Sirijos oro erdvės gynybos sistemas ir pašovė vieną turkų ginkluotą bepilotį orlaivį.

Turkija nori kontroliuoti zoną šiaurės Sirijoje, kurioje apgyvendintų milijonus Sirijos pabėgėlių, šiuo metu esančių Turkijoje. V. Putinas yra pareiškęs, kad B. al Assado kariuomenė turėtų kontroliuoti visą Sirijos teritoriją, nes tai esą patikimiausias būdas užtikrinti sienos su Turkija saugumą.

Rusija neigė dalyvavusi vasario 27-osios oro išpuolyje, kuris buvo didžiausias Turkijos kariuomenės patirtas dienos nuostolis per kelis dešimtmečius. Tiesa, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva negali uždrausti Sirijos kariuomenei smogti teroristams savo žemėje. Turkų pareigūnai kaltina Maskvą, kad per mažai stengiasi sulaikyti B. al Assadą.

Turkija jau seniai rengia NATO karines pratybas „Anatolian Eagle“, kurių metų imituojamas panašių Rusijos priešraketinės gynybos sistemų puolimas, taip pat ir su elektroniniais ginklais. Kartą pratybose dalyvavo Izraelio karinės pajėgos.

Turkija dislokavo Sirijoje radijo ryšio slopintuvų, vėliau surengė bepiločių orlaivių išpuolių, jie visi vykdyti kampanijos „Spring Shield“ rėmuose.

Regis, Ankara trokšta pademonstruoti savo apšaudymo iš oro galią. Šalies Gynybos ministerija išpublikavo tviteryje kelis reportažus, kaip bepiločiai orlaiviai sunaikina Sirijos tankus ir artileriją.