E. Rachmono Tadžikistano demokratinė liaudies partija sekmadienį surinko 50,4 proc. balsų, rodo Centrinės rinkimų komisijos paskelbti preliminarūs rezultatai.

Kitos penkios provyriausybinės partijos – Žemdirbių, Ekonomikos reformų, Demokratinė, Komunistų ir Socialistų – turės savo atstovų parlamente.

Vienintelė rinkimuose dalyvavusi opozicinė politinė jėga – Tadžikistano socialdemokratų partija – surinko tik 0,32 proc. balsų. Neperžengusi 5 proc. rinkimų kartelės, partija neprasimušė į parlamentą. Jai nepavyko laimėti ir vienmandatėse apygardose.

Centrinės rinkimų komisija informavo, kad rinkėjų aktyvumas siekė 86,4 procento.

Tai buvo pirmieji rinkimai posovietinėje šalies istorijoje, kuriuose nedalyvavo Islamiškojo atgimimo partija. Šis judėjimas, save pozicionavęs kaip nuosaikią, tikėjimu grįstą partiją, anksčiau buvo pagrindinė opozicinė jėga šalyje, bet 2015 metais buvo uždraustas ir nuo to laiko yra griežtai persekiojamas.

Uždraudus Islamiškojo atgimimo partiją, 67 metų E. Rachmonas sustiprino savo valdžią. 2016 metais per referendumą buvo nuspręsta, kad jis gali valdyti šalį neribotą laiką.

Kai kurie analitikai mano, kad jo sūnus Rustamas Emomalis, šiuo metu einantis Dušanbės mero pareigas, ateityje taps savo tėvo įpėdiniu.

Tadžikistane, ilgą laiką laikytame skurdžiausia šalimi tarp anksčiau Sovietų Sąjungai priklausiusių valstybių, per pastaruosius du dešimtmečius skurdo rizikos lygis sumažėjo. 2017 metais jis siekė maždaug 29 procentus.

Tadžikistane yra maždaug 4,7 mln. rinkėjų, tačiau šimtai tūkstančių jų gyvena ir dirba Rusijoje. Atiduoti savo balsą jie galėjo Tadžikistano ambasadoje Maskvoje ir konsulate Sankt Peterburge.