Šis branduolinį arsenalą turinčios Šiaurės Korėjos raketų paleidimas buvo pirmasis per daugiau nei tris mėnesius. Tokių veiksmų imtasi tebestringant deryboms su Vašingtonu dėl denuklearizacijos.

Abu sviediniai buvo paleisti į rytus virš jūros iš rytinėje pakrantėje esančio Vonsano rajono; jie nuskriejo 240 km atstumą ir pasiekė iki 35 km aukštį, pranešė Pietų Korėjos jungtinių štabų viršininkų komitetas.

Pasak vieno šios institucijos pareigūno, manoma, kad buvo paleistos „trumpojo nuotolio balistinės raketos“.

Pietų Korėjos saugumo tarnybų vadovai savo ruožtu išreiškė „didelį susirūpinimą“, kad šiaurinė kaimynė „griebiasi veiksmų, sukeliančių karinę įtampą“, paskelbė Mėlynieji rūmai.

Anot Japonijos gynybos ministerijos, nėra jokių požymių, kad bent vienas iš sviedinių būtų pasiekęs šalies vandenis ar išskirtinę ekonominę zoną, bet pridūrė: „Neseniai Šiaurės Korėjos įvykdyti keli balistinių ir kitų raketų paleidimai yra rimta problema.“

Ginkluotė buvo išbandyta Pchenjanui mėginant užkirsti kelią koronaviruso protrūkiui ir praėjus kelioms dienoms po šiaurės korėjiečių lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo žlugusio susitikimo Hanojuje pirmųjų metinių sukakties.

Derybos dėl sankcijų švelninimo ir galimų Šiaurės Korėjos nuolaidų tebėra aklavietėje, nors birželį pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje (DMZ) įvyko dar vienas abiejų valstybių vadovų susitikimas.

Praėjusių metų pabaigoje Pchenjanas atliko virtinę ginkluotės bandymų (vėliausią – lapkritį), dažnai teigdamas, kad buvo išbandytos daugkartinio paleidimo raketų sistemos. Izoliuota šalis taip pat atliko statinių raketų variklių bandymų, vėliausias iš jų surengtas gruodį.

Per gruodžio pabaigoje vykusį valdančiosios partijos suvažiavimą Kim Jong Unas pareiškė, kad Pchenjanas nebelaiko savęs saistomu savanoriškai paskelbtų branduolinių ir tarpžemyninių balistinių raketų bandymų moratoriumų, taip pat pagrasino netrukus pademonstruoti „naują strateginį ginklą“.

Šiaurės Korėja jau ilgą laiką garsėja pastangomis parodyti savo karinę galią siekiant gauti iš kitų šalių nuolaidų.

„Kovo mėnesį Šiaurės Korėjoje, kaip beveik visada, atidaromas raketų bandymo sezonas“, – tviteryje parašė Amerikos mokslininkų federacijos vyresnysis bendradarbis Ankitas Panda.

„Atrodo, kad COVID-19 to nepakeitė (arba Pchenjanas yra pasiryžęs pademonstruoti, kad jis to nepadarė)“, – pridūrė ekspertas.

Buvęs JAV valstybės departamento pareigūnas Mintaro Oba savo ruožtu pareiškė: „Šiuo metu mūsų dėmesį prikaustęs koronavirusas, tačiau [raketų paleidimas] yra priminimas, kad Šiaurės Korėja ir toliau vysto savo branduolinę ir raketų programas.“

Pchenjanas „ieškos būdų įgyti įtakos ir susigrąžinti iniciatyvą artėjant JAV prezidento rinkimams“, pridūrė jis.

Bendros pratybos


Nuo to laiko, kai naujasis koronavirusas, nuo kurio mirė daugiau nei 3 000 žmonių ir kuriuo užsikrėtė per 88 tūkst. dešimčių šalių gyventojų, atsirado kaimyninėje Kinijoje, Šiaurės Korėja nepranešė, kad būtų užfiksavusi užsikrėtimo atvejų.

Tačiau valstybinė žiniasklaida informavo, kad vien trijose provincijose karantinas paskirtas maždaug 7 000 žmonių.

Seulas ir Vašingtonas praėjusią savaitę pranešė, kad atidės planuotas bendras karines pratybas po to, kai Pietų Korėja, kur nustatyta daugiau nei 4 000 užsikrėtimo atvejų, paskelbė aukščiausio lygio „griežtą“ perspėjimą dėl koronaviruso.

Jungtinės Valstijos laiko Pietų Korėjoje 28,5 tūkst. karių, turinčių padėti Seului apsiginti nuo branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos. Didelė dalis amerikiečių kontingento laikoma į pietus nuo Seulo esančioje Humphreyso stovykloje Pjongteke. Tai didžiausia JAV pajėgų bazė užsienyje.

Vašingtonas ir Seulas anksčiau reikšmingai sumažino savo kasmetinių bendrų karinių pratybų mastą, kad suteiktų postūmį deryboms su Pchenjanu dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

Pchenjanas visuomet griežtai smerkdavo šiuos manevrus ir laiko juos invazijos repeticijomis. Vis dėlto sąjungininkės buvo suplanavusios pavasarį surengti štabų koordinavimo pratybas.

Pchenjanas anksčiau yra išbandęs raketų, pajėgių pasiekti bet kurią Jungtinių Valstijų žemyninės dalies vietą, taip pat yra įvykdęs šešis branduolinius bandymus. Vėliausias iš šių užtaisų buvo 16 kartų galingesnis negu atominė bomba, sunaikinusi Hirošimą, nurodo ekspertai.

Dėl ginklų programų sankcijas Šiaurės Korėjai yra paskelbusios JAV, Pietų Korėja, Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ir kitos organizacijos.

Padidėjusi įtampa 2017 metais nuslūgo dėl dvejus metus trukusios branduolinės diplomatijos tarp Pchenjano ir Vašingtono, įskaitant tris Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimus, tačiau apčiuopiamos pažangos nebuvo padaryta.