„Šiuo metu pavojaus lygis pats didžiausias, tai didžiausias koronaviruso rizikos vertinimas – tiek plitimo, tiek žalos atžvilgiais“, – sako Pasaulio sveikatos organizacijos nepaprastųjų sveikatos situacijų programos vadovas mokslų daktaras Mike‘as Ryanas.

Ekspertas akcentuoja, kad organizacija tikrai nenori įbauginti žmonių ar pasėti panikos: „Tai tiesiog labai gera proga pasitikrinti – kiekvienai mūsų planetos valstybei. Pabuskime. Pasirenkime. Virusas jau pakeliui, reikia būti tam pasirengus. Turite įsipareigojimų savo žmonėms, esate visam pasauliui įsipareigoję deramai pasiruošti“.

Pasaulis dar gali išvengti „baisiausių padarinių“, tačiau rizikos vertinimo didinimas reiškia, kad Pasaulio sveikatos organizacija kaip reikiant sunerimusi, per spaudos konferencija organizacijos būstinėje Ženevoje sakė M. Ryanas.

Pasaulio lyderiai dar turi laiko ir galimybių suvaldyti virusą savo šalių ribose, pridūrė M. Ryanas.

„Delsimas, nepasirengimas, nuostaba šiuo atveju labai menki pasiteisinimai“, – sako jis.


M. Ryano teigimu, didžioji COVID-19 viruso atvejų dalis atsekama iki žinomų kontaktų, pirminio šaltinio, kol kas nėra įrodymų, kad „virusas plinta laisvai“. Tai viena iš priežasčių, kodėl Pasaulio sveikatos organizacija neskelbia pandemijos.

Pasak PSO, šiuo metu kasdien už Kinijos ribų virusu užsikrečia daugiau žmonių nei pačioje Kinijoje, kur praėjusių metų gruodį prasidėjo mirtino viruso protrūkis.

Kinijoje nuo viruso mirė daugiau nei 2,7 tūkst. žmonių, o užsikrėtė per 78 tūkst. Kitose pasaulio šalyse nuo viruso mirė daugiau nei 50 žmonių ir buvo užfiksuota 3,6 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

BBC: Irane koronaviruso aukų skaičius perkopė 210

„BBC Persian“ gavo informacijos iš Irano sveikatos priežiūros sistemos šaltinių, jog šalyje naujojo koronaviruso aukų skaičius perkopė 210 asmenų ribą.

Remiantis ketvirtadienio vakaro oficialiais duomenimis, aukų skaičius įvardijamas tik kaip 34.

Oficialus virusu užsikrėtusių asmenų skaičius – 388, tačiau valdžios skelbiama informacija abejojančių nestinga. Dauguma aukų – iš sostinės Teherano ir Komo miesto, kur ir prasidėjo ligos proveržis.

Irano valdžia gina savo atsaką į viruso plitimą ir neigia slepianti tikruosius skaičius.

JAV nustatė trečiąjį nežinomos kilmės koronaviruso atvejį

JAV sveikatos priežiūros pareigūnai penktadienį pranešė šalyje nustatę trečiąjį nežinomos kilmės koronaviruso atvejį. Infekuotas asmuo nebuvo išvykęs į užsienį ir neturėjo artimo kontakto su užsikrėtusiais žmonėmis.

Valdžios institucijos teigė, kad užsikrėtęs asmuo gyvena vakarinėje Oregono valstijoje. Suaugęs asmuo, kuris šiuo metu yra hospitalizuotas, kiek žinoma, kontaktavo su žmonėmis vienoje pradinėje mokykloje.

Oregono sveikatos administracijos direktorius Patrickas Allenas reporteriams sakė, kad atvejis yra „spėjamas“, kadangi dar laukiama tikslių testų rezultatų iš JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC).

„To jau laukėme ir esame tam pasiruošę“, – sakė jis.

Pareigūnai teigė, kad pradinė mokykla bus uždaroma iki kovo 4 dienos, joje bus vykdomas valymas. Pareigūnai kalbėsis su įstaigos darbuotojais ir vaikų tėvais.

Du kiti nežinomos kilmės koronaviruso atvejai šalyje šią savaitę buvo nustatyti kaimyninėje Kalifornijos valstijoje. Abu infekuoti asmenys yra senyvi žmonės, nežinomomis aplinkybėmis virusu užsikrėtę šiaurinėje valstijos dalyje.

Užsikrėtusiųjų virusu skaičius Jungtinėse Valstijose greičiausiai dar augs. Pasak CDC, ketvirtadienį šalyje virusu užsikrėtusiųjų skaičius siekė 60.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas ketvirtadienį sakė, kad 33 žmonėms buvo nustatytas koronavirusas, o penki infekuoti asmenys išvyko iš valstijos.

Pareigūnas: JAV dėl koronaviruso atideda ASEAN viršūnių susitikimą

Jungtinės Valstijos dėl koronaviruso grėsmės atideda Pietryčių Azijos valstybių organizacijos (ASEAN) viršūnių susitikimą, kitą mėnesį turėjusį įvykti Las Vegaso mieste, penktadienį pranešė vienas aukšto rango administracijos pareigūnas.

„Tarptautinei bendruomenei bendradarbiaujant kovoje su naujuoju koronavirusu, Jungtinės Valstijos, pasikonsultavusios su ASEAN partnerėmis, priėmė sudėtingą sprendimą atidėti ASEAN viršūnių susitikimą“, – su anonimiškumo sąlyga pranešė pareigūnas.

Susitikime dalyvaujančius šalių lyderius kovo 14-ąją priimti turėjo JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Pareigūnas sakė, kad Jungtinės Valstijos „vertina mūsų santykius su šio itin svarbaus regiono tautomis ir nekantriai laukia kitų susitikimų ateityje“.

Šio pranešimo sulaukta po to, kai sveikatos priežiūros pareigūnai Kalifornijos valstijoje patvirtino antrąjį užsikrėtimo koronavirusu JAV atvejį. Infekuotas asmuo nebuvo išvykęs į užsienį ir nebuvo turėjęs artimų kontaktų su užsikrėtusiais žmonėmis.

Praėjusiais metais Bankoke vykusiame ASEAN viršūnių susitikime D. Trumpas nedalyvavo. Vietoje savęs jis išsiuntė savo nacionalinio saugumo patarėją Robertą O'Brieną.

JAV jau keletą metų stengiasi parodyti, kad remia Aziją stiprėjančios Kinijos priešakyje.

Kinijoje užsikrėtę koronavirusu mirė dar 47 žmonės

Kinija šeštadienį pranešė dar apie 47 naujuoju koronavirusu užsikrėtusių pacientų mirtį, tad bendras šio protrūkio aukų skaičius šalies žemyninėje dalyje padidėjo iki 2 835 žmonių.

Nacionalinė sveikatos apsaugos komisija taip pat pranešė apie 427 nustatytus naujus užsikrėtimo atvejus, kurių buvo daugiau negu ankstesnę dieną. Nuo protrūkio pradžios pernai gruodį koronaviruso infekcija COVID-19 buvo diagnozuota 79 251 žmogui.

Per pastarąją parą vienas užsikrėtęs asmuo mirė Pekine, kitas – Henano provincijoje, o dar 45 mirė Hubėjaus provincijoje.

Visi, išskyrus keturis, nauji užsikrėtimo atvejai buvo užregistruoti Hubėjuje, įskaitant 420 žmonių, kuriems infekcija buvo diagnozuota provincijos sostinėje Uhane, tapusiame šio protrūkio pirminiu židiniu.

Penktadienį buvo skelbta apie 327 naujai užsikrėtusius žmones; šis skaičius buvo mažiausias per daugiau kaip mėnesio laikotarpį.

Pasaulio sveikatos organizacija anksčiau šią savaitę pažymėjo, kad šiuo metu per parą nustatomų naujų užsikrėtimo koronavirusu skaičius užsienyje yra didesnis negu Kinijoje.

Hubėjaus provincijoje jau ilgiau kaip mėnesį taiko griežtą karantiną 56 mln. žmonių, o visoje šalyje imamasi precedento neturinčių pastangų protrūkiui sustabdyti.

Pareigūnai sako, kad šalis padarė pažangą kovoje su virusu SARS-CoV-2, bet suvaržymai lieka galioti, įskaitant mokyklų uždarymą. Kita vertus, kai kurios įmonės pamažu jau atnaujina darbą.