Turkijos bepiločiai lėktuvai ir artilerija smogė Sirijos kariuomenės pozicijoms Idlibo pietinėje ir rytinėje dalyje – teritorijose, kurias vyriausybės pajėgos atkovojo per jau beveik tris mėnesius vykdomą puolimą paskutiniame sirų sukilėlių anklave, nurodė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Per šiuos smūgius žuvo mažiausiai 16 Damasko režimo karių, dar keturi buvo nukauti artilerijai atakuojant pozicijas kaimyninėje Alepo provincijoje, skelbia organizacija.

Idlibe penktadienį per aviacijos smūgius žuvo keturi vienos šeimos nariai, įskaitant du vaikus, paskelbė informaciją iš savo šaltinių Sirijoje renkanti SOHR.

Kol kas Damaskas nepatvirtino pranešimo apie vyriausybės karių žūtį ir nepadarė pareiškimo dėl išaugusios įtampos su Ankara, dėl kurios NATO sušaukė skubų savo Šiaurės Atlanto Tarybos susitikimą.

Vėliau penktadienį Aljansas išreiškė Turkijai solidarumą ir pasiūlė savo paramą, tačiau jokių konkrečių priemonių Ankaros pajėgoms apginti nepažadėjo.

Turkija pranešė, kad surengė „oro ir sausumos“ pajėgų ataką ir atkeršijo už savo 33 karių žūtį. Tai kol kas didžiausi Ankaros nuostoliai Sirijoje nuo jos intervencijos šioje šalyje 2016 metais.

Be to, jau ne pirmą savaitę tarp Turkijos ir Rusijos, pagrindinių Sirijos konflikto priešininkų rėmėjų, tvyro įtampa.

Per šį mėnesį Sirijoje žuvo 53 Turkijos kariai.

Padėtis paaštrėjo, kai Turkijos remiami sukilėliai ketvirtadienį vėl įžengė į Idlibo provincijos miestą Sarakibą, kuriame susikerta svarbūs keliai.

Anksčiau šį mėnesį miestą, per kurį driekiasi keturis didžiausius Sirijos miestus jungianti magistralė M5, buvo užėmusios vyriausybės pajėgos. Tai buvo vienas svarbiausių vyriausybės pajėgų laimėjimų per puolimą, nuo gruodžio vykdomą paskutiniajame Sirijos sukilėlių anklave.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA, cituodama šaltinį vyriausybės kariuomenėje, ketvirtadienį kaltino Ankarą aktyviai rėmus Sarakibą atsiėmusias sukilėlių grupuotes.

Pasak SOHR, penktadienį Turkijos artilerijos padedamos sukilėlių pajėgos Sarakibe priešinosi kontrataką vykdančioms vyriausybės pajėgoms.