Situaciją stebėję pareigūnai D. Trumpo elgesį skambučio metu apibūdino kaip „įniršusį“. Kaip pranešama, galiausiai prezidentas numetė ragelį ir tokiu būdu užbaigė pokalbį.

Dabar B. Johnsonas atšaukė savo planus kovą apsilankyti Baltuosiuose rūmuose.

Jungtinės Karalystės premjeras buvo vienas artimiausių D. Trumpo užsienio sąjungininkų. JAV prezidentas B. Johnsoną vadino „fantastišku“, „geru žmogumi“ ir „Didžiosios Britanijos Donaldu Trumpu“.

Tačiau po daugybės rimtų D. Trumpo grasinimų ir gausybės B. Johnsono ir svarbių jo vyriausybės narių prieštaravimų JAV prezidentui šie santykiai žlunga.

Businessinsider.com apžvelgia situaciją, kai D. Trumpas netenka artimiausios Jungtinių Valstijų sąjungininkės lyderio paramos.

Prezidentas D. Trumpas, kaip pranešama, praėjusį mėnesį telefonu besikalbėdamas su Jungtinės Karalystės premjeru B. Johnsonu trenkė ragelį. Pareigūnai šį pokalbį pavadino „kupinu įniršio“.

Borisas Johnsonas

Pokalbį užbaigė D. Trumpas, kuris „numetė telefono ragelį“.

„Huawei“ pagalys ratuose


Šis telefoninis pokalbis, kurį vienas šaltinis „Financial Times“ apibūdino kaip „labai sudėtingą“, įvyko po to, kai B. Johnsonas nepakluso D. Trumpui ir suteikė Kinijos telekomunikacijų kompanijai „Huawei“ teisę dalyvauti Jungtinėje Karalystėje diegiant 5G tinklą.

D. Trumpo įsiūtį paskatino tai, kad B. Johnsonas palaikė „Huawei“ nepaisydamas gausybės D. Trumpo ir jo sąjungininkų grasinimų, kad Jungtinės Valstijos nutrauks bendradarbiavimą su Jungtine Karalyste saugumo srityje, jei susitarimas su „Huawei“ įvyks.

Kaip pranešama, D. Trumpo grasinimai „suerzino Jungtinės Karalystės vyriausybę“, o B. Johnsonas nusivylė, kad prezidentui nepavyko pasiūlyti jokių susitarimo alternatyvų.

Po skambučio Jungtinių Valstijų viceprezidentas Mike‘as Pence‘as sakė, kad D. Trumpo administracija savo nusivylimą Jungtinės Karalystės veiksmais parodė „labai aiškiu būdu“.

Oficialioje Jungtinės Karalystės skambučio ataskaitoje užsimenama apie nesutarimus – teigiama, kad „premjeras pabrėžė panašiai mąstančių šalių bendro darbo svarbą siekiant diversifikuoti rinką ir nutraukti kelių kompanijų dominavimą“.

B. Johnsonas atšaukė planuotą apsilankymą Vašingtone, kuris turėjo įvykti kovą.

Donaldas Trumpas

„Laisva prekyba smaugiama“

D. Trumpas Europos šalims, tebesilaikančioms Irano branduolinio susitarimo, pagrasino nauju prekybos karu. Šie grasinimai sulaukė atšiauraus B. Johnsono atsako.

Premjeras pirmąją itin reikšmingą kalbą apie „Brexit“ nuo pat parlamento rinkimų pasitelkė JAV prezidento grėsmėms atremti ir pradėjo menkai užslėptą išpuolį prieš D. Trumpą ir jo „protekcionistinę“ ekonominę strategiją.

„Laisva prekyba smaugiama“, – pirmadienį Londone vykusiame renginyje sakė B. Johnsonas, omenyje turėdamas tarp Vašingtono ir Kinijos vykstančius prekybos karus.

„Tai nėra žmonių, konkrečių vartotojų kaltė. Bijau, kad tai vadovauti nesugebančių politikų kaltė“, – kalbėjo B. Johnsonas.

Akivaizdžiai besitaikydamas į D. Trumpą ir jo grasinimus pradėti naują prekybos karą su Europa, B. Johnsonas pridūrė, kad „nuo Briuselio iki Kinijos ir iki Vašingtono tarsi vėzdu mosuojama tarifais, netgi debatuose dėl užsienio politikos, kur jiems tikrai nėra vietos“.

D. Trumpo sprendimą nužudyti Qassemą Soleimani praėjusį mėnesį netrukus sukritikavo B. Johnsono administracija. Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas perspėjo, kad besiplėtojantis konfliktas su Iranu „niekam nėra naudingas“.

Vėliau D. Raabas įspėjo, kad „vieninteliai bet kokio konflikto su Vakarais laimėtojai bus teroristai“.
B. Johnsonas taip pat sukritikavo D. Trumpo grasinimus nusitaikyti į Irano kultūrinius objektus. Premjero atstovas spaudai žurnalistams Londone sakė, kad bet koks bandymas tą daryti bus karo nusikaltimas.