Turkijos bepiločiai lėktuvai ir artilerija smogė Sirijos kariuomenės pozicijoms Idlibo pietinėje ir rytinėje dalyje – teritorijose, kurias vyriausybės pajėgos atkovojo per jau beveik tris mėnesius vykdomą puolimą paskutiniame sirų sukilėlių anklave, nurodė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Damaskas kol kas nepatvirtino pranešimų apie savo karių žūtį ir niekaip nekomentavo padėties paaštrėjimo, dėl kurio Ankara inicijavo vėliau penktadienį įvyksiantį NATO narių pasitarimą.

Turkija sako nebestabdysianti į Europą norinčių pabėgėlių


Turkija pasienyje nebestabdys pabėgėlių, norinčių keliauti į Europą, penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango pareigūnas.

Jis tai pareiškė kitą dieną po to, kai Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje per aviacijos smūgį, dėl kurio kaltinamos Damasko pajėgos, žuvo 33 turkų kariai.

Turkijos remiami sirų kovotojai


„Nebelaikysime užvertų durų pabėgėliams, norintiems keliauti į Europą“, – sakė turkų pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Beveik 300 migrantų, tarp jų daug sirų, jau atvyko į Edirnės provinciją prie sienos su Graikija, vildamiesi patekti į Europą, pranešė privati naujienų agentūra DHA.

Kita migrantų grupė atvyko į Aivadžiką Čanakalės provincijoje Turkijos vakaruose. Pasak DHA, šie žmonės bandys valtimis pasiekti Lesbo salą.

Po turkų karių žūties per antskrydį Idlibe, dėl kurio kaltinamas Damaskas, Ankaroje buvo sušauktas skubus pasitarimas, kuriam pirmininkavo prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Turkija, jau suteikusi prieglobstį maždaug 3,6 mln. pabėgėlių sirų, bijo naujo žmonių antplūdžio, o šalies visuomenėje auga nusistatymas prieš migrantus.

Turkijos prezidentūros atstovas spaudai Fahrettinas Altuna virtinėje „Twitter“ žinučių apkaltino Sirijos vadovą Basharą al Assadą „vykdant „etninį valymą“ ir siekiant išvaryti milijonus sirų iš Idlibo.

„Šie žmonės bandys bėgti į Turkiją ir Europą. Jau priėmę beveik 4 mln. pabėgėlių, mes nebeturime galimybių ir išteklių įsileisti dar milijoną žmonių“, – rašė jis.

Graikija ir jos partnerės Europos Sąjungoje nuogąstauja dėl galimos naujos pabėgėlių bangos. Per 2015-ųjų pabėgėlių krizę į Senąjį žemyną atvyko daugiau kaip milijonas žmonių.

2016-aisiais Ankara sudarė susitarimą su ES dėl migrantų srautų į Europą ribojimo mainais į įvairias paskatas ir finansinę pagalbą.

Turkija smogė Sirijos pajėgoms

Ragina nustatyti neskraidymo zoną


Turkija penktadienį paragino tarptautinę bendriją nustatyti neskraidymo zoną virš Sirijos šiaurės vakarinės Idlibo provincijos, siekiant apsaugoti ją nuo Damasko režimo pajėgų bombardavimų, per kuriuos ankstesnę dieną žuvo mažiausiai 33 turkų kariai.

„Tarptautinė bendrija privalo veikti, kad apsaugotų civilius ir nustatytų neskraidymo zoną“, – per „Twitter“ parašė Turkijos prezidentūros atstovas spaudai Fahrettinas Altunas.

Sirijos režimo pajėgos, padedant Rusijos karo lėktuvams, nuo gruodžio atkovojo nemažas Idlibo regiono dalis, priversdamos beveik milijoną žmonių per žiemos šaltį bėgti iš namų ir laikinų prieglaudų.

Jungtinės Tautos pirmadienį paskelbė, kad naujausios kovos „pavojingai artėja“ prie pabėgėlių stovyklų, todėl netrukus gresia „skerdynės“.

„Milijonai civilių iš oro bombarduojami jau kelis mėnesius. Į infrastruktūrą, įskaitant mokyklas ir ligonines, režimas taikosi sistemingai. Prieš mūsų akis lėtai vyksta genocidas. Tie, kas turi sąmonės ir orumo, privalo netylėti!“ – tviteryje rašė F. Altunas.

„Režimas daug metų naudojasi tarptautine tyla jo nusikaltimų akivaizdoje. Idlibo pametimas likimo valiai reikš, kad režimo svajonės išsipildys. Jie šiame regione vykdo demografinį ir etninį valymą. Mes negalime nusigręžti!“ – pridūrė Turkijos prezidentūros atstovas.