Rusijos užsienio reikalų ministerijos Ginklų kontrolės skyriaus viršininko pavaduotojas Vladimiras Leontjevas per posėdį parlamente teigė, kad neįmanoma pakoreguoti naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties, baigiančios galioti 2021 metų vasarį.

V. Leontjevo teigimu, JAV ir toliau blokuoja Maskvos siūlymus pratęsti paktą – pavyzdžiui, neseniai Vašingtonas atsisakė surengti ekspertų, kurie aptartų galimo pratęsimo teisinius aspektus, susitikimą.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija nori, kad prie branduolinių pajėgumų mažinimo iniciatyvos prisijungtų ir Kinija, tačiau rusų pareigūnai tokią sąlygą laiko nerealistiška, kadangi Pekinas atsisako svarstyti galimybę apriboti savo branduolinį arsenalą, kuris yra daug mažesnis nei JAV ar Rusijos.

Naujoji START sutartis, kurią 2010 metais pasirašė tuometinis JAV prezidentas Barackas Obama ir tuometis Rusijos lyderis Dmitrijus Medvedevas, draudžia abiem valstybėms dislokuoti daugiau kaip 1 550 ginklų su branduolinėmis galvutėmis ir daugiau nei 700 raketų ir bombonešių.

Paktas, kuris gali būti pratęstas dar penkeriems metams, taip pat numato išsamias patikras, siekiant nustatyti, ar laikomasi reikalavimų, įskaitant patikrinimus abiejų šalių branduoliniuose poligonuose.

Jeigu dokumentas nebus pratęstas, pirmą kartą per kelis dešimtmečius nebeliks jokių apribojimų Rusijos ir JAV branduoliniams arsenalams.