„Mūsų laukia krizė, artėjanti epidemija“, – sakė E. Macronas, lankydamasis Paryžiaus Pitjė Salpetriero ligoninėje, kur antradienį mirė pirmasis virusu užsikrėtęs prancūzas.

„Žinome, kad tai tik pradžia,.. mėginsime kartu su visais savo sveikatos priežiūros darbuotojais priimti teisingus sprendimus“, – kalbėjo E. Macronas, stovėdamas šalia sveikatos apsaugos ministro Olivier Verano.

„Turėjote čia atvejį... Aš žinau, kad tai paveikė daugelį jūsų komandų“, – sakė jis kreipdamasis į įstaigos darbuotojus, žadėdamas spręsti krizę „teisingai“, kad būtų galima „ramiai“ imtis priemonių.

Prancūzija iki šiol pranešė apie 18 užsikrėtimo ir du mirties atvejus. Pirmasis mirė vienas 80 metų turistas kinas, tapęs pirmąja koronaviruso auka už Azijos ribų.


Antrasis mirusysis yra 60 metų mokytojas – šis atvejis privertė pareigūnus sunerimti, kadangi jis nebuvo apsilankęs jokiame infekcijos židinyje.

Kitas 55 metų vyras, kilęs iš to paties regiono kaip ir šis mokytojas, taip pat užsikrėtė virusu, nors irgi nesilankė nė vienoje infekcijos apimtoje teritorijoje, ir buvo hospitalizuotas. Šalies tarnybos šiuo metu mėgina nustatyti infekcijos šaltinį Prancūzijoje.

Nuo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 mirė jau daugiau nei 2 700 žmonių visame pasaulyje, o dar beveik 80 tūkst. žmonių, daugiausia Kinijoje, susirgo.

Prancūzijos vyriausybė paprašė iš Italijos Lombardijos ir Veneto regionų grįžtančių piliečių susilaikyti nuo „visų nebūtinų išvykų“, taip pat laikinai nevesti savo vaikų į mokyklas.

Tokių pačių rekomendacijų buvo patarta laikytis žmonėms, grįžtantiems iš žemyninės Kinijos, Honkongo, Makao, Singapūro ir Pietų Korėjos.

Graikijoje atšaukiami renginiai

Graikija ketvirtadienį atšaukė visus ateinantį savaitgalį planuotus šventinius renginius, kai Salonikuose ir Atėnuose buvo nustatyti du nauji užsikrėtimu naujuoju koronavirusu atvejai, pranešė pareigūnai.

Graikijoje ši infekcija diagnozuota iš viso trims asmenims.

„Vadovaudamiesi ekspertų rekomendacijomis ir rūpindamiesi visuomenės sveikata... mes nusprendėme visoje Graikijoje atšaukti šventinius renginius, kaip padarė kitos Europos šalys“, – spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras Vasilis Kikilijas.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad infekcija buvo diagnozuota dėl koronaviruso jau anksčiau hospitalizuotos 38 metų moters sūnui. Virusas moteriai buvo diagnozuotas po kelionės į Italijos šiaurę.

Salonikų mokykla, kurioje mokosi virusu užsikrėtęs berniukas, bus uždaryta dviem savaitėms, o visi jo bendraklasiai liks namuose, visuomeniniam transliuotojui ERT sakė šios švietimo įstaigos vadovas.

Trečias užsikrėtimo atvejis nustatytas Atėnuose. Čia koronavirusas diagnozuotas moteriai, kuri taip pat lankėsi Italijoje, žurnalistams sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas.

Graikijoje labai trūksta apsauginių kaukių. Vaistininkams nurodyta vienam asmeniui parduoti ne daugiau dviejų kaukių, o jų kainos smarkiai šoktelėjo.

Graikijos vyriausybė šią savaitę pranešė, kad protrūkio atveju bus uždarytos kai kurios viešosios erdvės ir įvesti kelionių suvaržymai.

Tarp priemonių, numatytų vyriausybės priimtame nutarime, yra laikinas draudimas keliauti į šalis, kur nustatyta daug užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, taip pat laikinas draudimas atvykti iš tokių šalių. Taip pat numatyta galimybė rekvizuoti viešbučių ir privačių gydymo įstaigų lovas.

Nutarime taip pat numatyta laikinai uždaryti „uždaras viešų susibūrimų erdves“, tokias kaip mokyklos, maldos namai, kino teatrai, teatrai, sporto arenos.

„Esame pasiruošę padaryti viską, kas būtina, kad apsaugotume visuomenės sveikatą“, – žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Stelijas Pecas.

Graikijos sveikatos apsaugos ministerija paskelbė 13 šalies ligoninių, kurioms pavesta užsiimti koronaviruso diagnostika ir gydymu.

Naujasis koronavirusas toliau plinta po pasaulį. Dar septyniose šalyse – Alžyre, Danijoje, Estijoje, Sakartvele, Norvegijoje, Pakistane ir Rumunijoje – buvo patvirtinti pirmieji užsikrėtimo atvejai.

Danija apie pirmąjį šalyje nustatytą atvejį pranešė ketvirtadienį. Virusas nustatytas vyrui, kuris anksčiau šią savaitę sugrįžo po slidinėjimo atostogų šiaurinėje Italijos dalyje.

Kinijoje, kurioje ir prasidėjo koronavirusas, užsikrėtusiųjų skaičius jau viršijo 82 180. Mirusiųjų skaičius pasiekė 2 800, tačiau daugiau kaip 32 900 pacientų pasveiko, ketvirtadienį skelbė Kinijos nacionalinė sveikatos komisija. Kinijoje mirštamumas nuo koronaviruso COVID-19 šiuo metu siekia 3,49 proc.

Pietų Korėja yra labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusi šalis be Kinijos. Pietų Korėjoje užsikrėtė 1 595 žmonės ir 13 mirė.

Kalbant apie Europą, daugiausiai užsikrėtimo atvejų užfiksuota Italijoje – 470, mažiausiai 12 žmonių mirė.